За контакти +359879 009 566
+359878 903 665

Буденброкови. Упадък на едно семейство

Британия Роуд 22
Британия Роуд 22
Тайната градина
Тайната градина
Автор: Томас Ман 3349
22.00 лв. 2999-10-10 Печатно издание
Наличност: Наличен

ISBN: 978-619-164-234-2

Обстоятелството, че Герда свиреше на цигулка, досега за Томас бе една очарователна добавка към нейнoто своеобразно същество – то отговаряше на странните ѝ очи, които той обичаше, на тежките ѝ тъмночервени коси и на цялата  ѝ необикновена осанка. Но сега, когато виждаше как чуждата за него страст към музиката толкова рано, от самото начало и изцяло завладяваше и неговия син, тя се превърна във враждебна сила, изправила се между него и детето, от което той се надяваше да създаде един истински Буденброк, силен и практичен човек с могъщи устреми навън, към власт и завоевания. И в раздразненото състояние, в което се намираше, на Томас му се струваше, че тази враждебна сила заплашва да го направи чужденец в собствения му дом.

Стоеше пред един храм, от прага на който Герда го гонеше с безпощаден жест… и Томас гледаше горестно как тя изчезваше там с детето.

Автор

Томас Ман

Томас Ман е немски писател, получил Нобелова награда за литература през 1929 г. за романа си „Буденброкови“ (1901).

Pоден e на 6 юни 1875 г. в семейството на Томас Йохан Хайнрих Ман, сенатор и едър търговец от стар патрициански род в северния ханзейски град Любек. Посещава частно училище, а три год...

Допълнителна информация

Година 2017
Превод Димитър Стоевски
Оригинален език Английски
Дизайн Виктор Паунов
Обем 808 с.
Формат 13 х 20 cm
Корици Меки
Категории Enthusiast Books
Последни бройки

За медиите

В края на годината издателство „Ентусиаст“ публикува творбата, донесла Нобелова награда за литература на своя автор – „Буденброкови. Упадък на едно семейство“. Това е първият роман на Томас Ман, който той започва да пише едва двайсет и две годишен. Писателят получава престижната литературна награда повече от двадесет години след написването на романа, макар междувременно да е издаден и шедьовърът „Вълшебната планина“.

„Буденброкови. Упадък на едно семейство“ е обявен за най-четената творба на Томас Ман, както и за първия немски роман на социална тематика, придобил световно значение. Успехът на „Буденброкови“ е поразителен, най-вече на родна почва – германците оценяват по достойнство задълбочения портрет, който талантливото перо на Ман прави на буржоазния живот през ХIХ век.

Семейната сага проследява живота на четири поколения под покрива на една къща и зад табелата на една фирма. Историята на фамилията Буденброкови ни запознава с богатото търговско семейство, което бавно върви към залеза си, и едновременно с това ни въвежда в елита на немското общество, където личните емоции са загърбени за сметка на общественоприетите норми. Действието в романа се развива във време, в което Европа прекроява своите граници, а обществата в нея променят нравите си. Старото патриархално семейство се разпада, пищните обеди и блестящите балове, на които се уговарят бракове по сметка, стават все по-редки, дългът към семейната традиция и доброто име се обезценява.  Щастието вече е променлива величина, а старата йерархия се изправя пред предизвикателството на бързата индустриализация на Германия.

Семейството на сенатора Буденброк не прави изключение от общото движение на времето. Томас Буденброк е последният представител на търговската бюргерска фамилия, който се опитва да заключи полета на духа си в клетката на почтена сдържаност, дисциплина и уравновесеност и така да поддържа още известно време престижа и доброто име на семейството и фирмата. След смъртта му всичко се разпада. Дългоочакваният му наследник се оказва негоден за търговец, но затова пък виртуозен музикант.

Целта на автора е постигната, той успява да обрисува конфликтите между два несъвместими по онова време свята – света на търговците и света на артистите. И въпреки че Ман следва традициите на реализма, героите му са неповторимо и единствено негови. Главата на семейството Йохан Буденброк, пламенната и непримирима Антония, артистичният Хано са пълнокръвни и незабравими, но също така и скандални, тъй като според мнозина техни прототипи са реални, общественоизвестни фигури.

Освен включването на случки от живота на реални хора в повествованието и иронизирането на стереотипното поведение на някои персонажи, в „Буденброкови“ „звучи“ и музиката на Вагнер – композитора, когото много специалисти по онова време не признават. Романът прави впечатление и с изключителната си езикова полифоничност. Младият писател успява да смеси смело и блестящо според критиците езици, диалекти, наречия, жаргон и други езикови особености. Към тях трябва да се прибави и индивидуалният стил и изказ на персонажите му, мотивите за упадъка и неразривната връзка между семейството и фирмата, които образуват и утвърждават една цялостна идентичност.
 

Доставка

ДОСТАВКА

Поръчаните стоки се доставят чрез куриерскa фирмa „СПИДИ“, след като Потребителят избере начина и съответната цена за доставка на посочения от него адрес при регистрация на enthusiast.bg.

СРОК НА ДОСТАВКА

Направената поръчка ще бъде изпратена в срок до 48 часа на посочения от Потребителя адрес за доставка, и ще бъде доставена спрямо времевия диапазон за съответната услуга, предоставена от съответната куриерска фирма.
Поръчки направени след 14:00 ч. ще бъдат изпълнявани най-рано на следващия работен ден.

Ако желаете вашата поръчка да бъде изпратена възможно най-бързо, моля звъннете на телефон:

+359 878 903 665 или +359 879 009 566.

Доставката се извършва само в работни дни.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

enthusiast.bg ползва преференциални цени за всички свои пратки в рамките на страната касаещи услугата „врата- врата“, „врата - офис“, „oфис-офис“, „офис-автомат“ (услугата до автомат на куриерската фирма е най-евтин! Препоръчваме този вариант за доставка)
За улеснение на Потребителите и с цел избягване на грешки, enthusiast.bg използва адаптивен модул, който при направена поръчка автоматично предоставя избор на Потребителя за начина на доставка, информирайки го за съответната цена за доставка.

*За повече информация – ценова листа „Спиди“

Стойността на куриерската услуга се заплаща от клиента при доставка.
При доставка с наложен платеж, дължимата сума за стойността на поръчката и куриерската услуга се заплаща в брой на куриера срещу товарителница с опис.
Горните условия важат за доставки на територията на Република България.

За доставки извън страната, моля пишете на email адрес: dimitrov@enthusiast.bg и/или sales@enthusiast.bg. За доставки извън страната се изпозлват: "Български Пощи" АД, куриерска фирма Спиди - DPD или друг куриер спрямо изискванията на клиента.

Актулизирана информация на 31.01.2023 г.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: