За контакти +359879 009 566
+359878 903 665

Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове

Чудните приказки на баба. В градината
Чудните приказки на баба. В градината
Паяка
Паяка
Автор: Стефан Стефанов 36210
Наличност: Наличен

ISBN: 978-619-164-604-3

Целта на настоящата книга е да промени начина, по който виждаме (или изобщо не виждаме) ключови институти на дружественото право и на гражданския изпълнителен процес. Нейната главна задача е да бъде разпознат и „легитимиран“ (в доктрината, съдебната практика и ако се налага – в буквата на самия закон) един важен и съществуващ от повече от тридесет години правен институт – институтът на прекратяване на дяловото участие в ООД, чиято обща правна уредба е в чл. 125, ал. 2 и 3 ТЗ, а специалната – в чл. 517, ал. 3 ГПК.

Автор

Стефан Стефанов

Стефан Стефанов е адвокат с трайни практически и научни интереси в областта на търговското право и несъстоятелността. От 1999 г. до 2016 г. е асистент и главен асистент по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на монографията „Преферентните искове за попълване на масата на несъстоятелността“ (изд. „Сиби“), п...

Допълнителна информация

Година 2024
Оригинален език Български
Дизайн Яна Аргиропулос
Обем 552 с.
Формат 14,5 х 21,5 см
Корици Твърди
Категории Enthusiast Science

За медиите

Дружеството с ограничена отговорност е най-разпространената и практически властваща в оборота форма за правене на бизнес в България, а финансовите интереси на съдружниците често са изключително големи. „Прекратяване на дяловото участие в ООД и принудително изпълнение върху дружествени дялове“ от адв. Стефан Стефанов, издавана от „Ентусиаст“, критично анализира наложилите се през последните двайсет години неправилни тълкувания на Търговския закон в материята на ООД от страна на правната книжнина и практиката на Върховния касационен съд. Книгата разглежда по критичен начин и тезите на дългоочакваното от правната общност и от бизнеса Тълкувателно решение №1 от 31.05.2023 г. по тълкувателно дело №1/2020 г. на Общото събрание на Търговска колегия на ВКС.

Практическите проблеми, повдигнати в изданието, засягат на първо място т. нар. „напускане на съдружник“, което според практиката на ВКС настъпва автоматично – с изтичането на срока на отправеното от съдружника предизвестие по чл. 125, ал. 2 от ТЗ. В книгата е защитено алтернативното разбиране, че членството на съдружника не се прекратява автоматично, а само след като дружеството му изплати равностойността на дружествения дял. Същият изцяло нов тълкувателен модел е защитен и по отношение на принудителното изпълнение върху дружествени дялове от ООД. По този начин се осигурява справедлив баланс в отношенията между засегнатите лица и не се допуска членството на съдружника просто да се „изпари“, без да бъде реално заплатено от дружеството.

Книгата критикува и дълбоко неправилното и противоконституционно разбиране на ВКС, според което в случаите на изключване членството на съдружника също се прекратява „автоматично“ и без оглед на изискваното от чл. 140, ал. 4 от ТЗ вписване в търговския регистър. Именно този погрешен и неоснован на закона „тезис“ на ВКС се използва масово за кражбата на фирми – под привидната „индулгенция“ на изключването на съдружници, което (според ВКС) не е нужно да премине през контрол от страна на Агенцията по вписванията. Резултатът от тази погрешна и противоконституционна съдебна практика е истинска „епидемия“ от незаконни изключвания на съдружници – без изключеният да има адекватни средства за защита срещу тежките последици на твърдяното от ВКС „мигновено“ прекратяване на членството му в ООД.

Доставка

ДОСТАВКА

Поръчаните стоки се доставят чрез куриерскa фирмa „СПИДИ“, след като Потребителят избере начина и съответната цена за доставка на посочения от него адрес при регистрация на enthusiast.bg.

СРОК НА ДОСТАВКА

Направената поръчка ще бъде изпратена в срок до 48 часа на посочения от Потребителя адрес за доставка, и ще бъде доставена спрямо времевия диапазон за съответната услуга, предоставена от съответната куриерска фирма.
Поръчки направени след 14:00 ч. ще бъдат изпълнявани най-рано на следващия работен ден.

Ако желаете вашата поръчка да бъде изпратена възможно най-бързо, моля звъннете на телефон:

+359 878 903 665 или +359 879 009 566.

Доставката се извършва само в работни дни.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

enthusiast.bg ползва преференциални цени за всички свои пратки в рамките на страната касаещи услугата „врата- врата“, „врата - офис“, „oфис-офис“, „офис-автомат“ (услугата до автомат на куриерската фирма е най-евтин! Препоръчваме този вариант за доставка)
За улеснение на Потребителите и с цел избягване на грешки, enthusiast.bg използва адаптивен модул, който при направена поръчка автоматично предоставя избор на Потребителя за начина на доставка, информирайки го за съответната цена за доставка.

*За повече информация – ценова листа „Спиди“

Стойността на куриерската услуга се заплаща от клиента при доставка.
При доставка с наложен платеж, дължимата сума за стойността на поръчката и куриерската услуга се заплаща в брой на куриера срещу товарителница с опис.
Горните условия важат за доставки на територията на Република България.

За доставки извън страната, моля пишете на email адрес: dimitrov@enthusiast.bg и/или sales@enthusiast.bg. За доставки извън страната се изпозлват: "Български Пощи" АД, куриерска фирма Спиди - DPD или друг куриер спрямо изискванията на клиента.

Актулизирана информация на 31.01.2023 г.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: