За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

Една от най-успешните български писателки Леа Коен отдава почит на видни български евреи, допринесли за развитието и културата на страната ни, в новия си проект. Фотографският документален албум „Приносът. Евреите за България“ е изготвен съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“ и издателство „Ентусиаст“ и е подкрепен от Столична община. Изданието е посветено на 80-годишнината от спасението на българските евреи. По същия случай през 2022 г. Леа Коен публикува книгата си „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

След като в началото на май 2023 г. на столичния „Мост на влюбените“ беше представена фотографската документална изложба „Приносът. Евреите за България“, на свой ред идва колекционерско албумно издание, което включва допълнителни материали и фотографии. То е съпроводено от предговор на проф. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“, който отличава привързаността и отдадеността на българските евреи към родината ни.

Леа Коен събира в албума близо 80 имена от областта на политиката, благотворителността, науката и образованието, литературата, журналистиката, музиката, живописта, театъра и киното, които имат забележителни заслуги за развитието на българската култура и обществен живот. В отделен раздел са почетени и евреите, участвали наред с българите във всички борби и битки за осъществяване на националния идеал.

За целите на проекта са използвани фотоматериали от частни колекции, архивите на ОЕБ „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, Държавна агенция „Архиви“, БТА, архив на театър „Българска армия“.

Албумът „Приносът. Евреите за България“ не е завършен. В него липсват стотиците имена на хора с достойни професии: на лекари, юристи, архитекти, инженери, научни работници, учители, медицински персонал, на всички онези достойни български граждани от еврейски произход и техните семейства, които участват всекидневно в живота на България с една мечта – да виждат родината си просперираща и щастлива.

Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: