За контакти +359879 009 566
+359878 903 665

Страж

Секретно
Секретно
Изобретенията в 30 секунди
Изобретенията в 30 секунди
Автор: Джойдийп Рой-Батачаря 2386
16.00 лв. 2999-10-10 Печатно издание
Наличност: Наличен

ISBN: 978-619-164-252-6

След тежка битка, продължила цяла нощ, група американски войници в изолирана база в Кандахар се сблъскват със самотна афганистанка, която иска да прибере тялото на брат си. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор-камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е: скърбяща сестра, която иска да погребе брат си, както повелява традицията им. Жената отказва да помръдне от мястото си пред смаяните погледи на войниците, докато не получи онова, за което е дошла. Присъствието ѝ в лагера се оказва взривоопасно и напрегнатата атмосфера бързо ескалира.

В този обсебващ и сърцераздирателен роман Джойдийп Рой-Батачаря заимства мотиви от мита за Антигона и преплита историите на няколко герои, за да пресъздаде блестящо  хаоса, който създава войната, и неизбежните последици от нея за всички въвлечени – войниците, техните близки, местните хора. Резултатът е увлекателен разказ за абсурдността на този съвременен конфликт и за жестокото безсмислие на войната.

„Романът  „Страж“ разказва как съпротивата на войниците в една изолирана американска база в Афганистан е сломена не от силата на оръжията, а от волята на една жена да постъпи правилно и да получи справедливост. Дж. М. Кутси, носител на Нобелова награда

„В този роман няма злодеи и герои, а сблъсък на хора, които упорито защитават онова, в което вярват. Това е основата на трагедията, за която пише Батачаря, и това прави „Стражпървия велик роман за войната в Афганистан. в. „Уолстрийт джърнъл“

Автор

Джойдийп Рой-Батачаря

Джойдийп Рой-Батачаря е роден в Джамшедпур, Индия и живее в Ню Йорк. Първият му роман, „Клуб Гейбриъл“ е публикуван на осем езика в шестнайсет страни. „Разказвачът от Маракеш“ е първият роман от амбициозен цикъл, чието действие се развива в ислямския свят. „Страж“ е втория му роман. 

...

Допълнителна информация

Година 2017
Превод Цветана Генчева
Оригинален език Английски
Дизайн Стоян Атанасов / Kontur Creative
Обем 384 с.
Формат 14 х 21 cm
Корици Меки
Категории Последни бройки

За медиите

Когато войната се превръща в свръхнапрегната битка за спасяването на човешкото; когато няма победители и победени, герои и злодеи; когато човекът губи ценностните си ориентири в ничията земя на бойното поле, а пустинната буря замъглява границата между добро и лошо – тогава всичко, което си знаел и в което си вярвал, вече няма значение. Това е „Страж“ – драматичен и завладяващ роман за силата на човешкия дух, за избора, който предопределя не само духовното, но и физическото оцеляване, за невъзможната борба за справедливост срещу насилствено наложения ред.

Втората книга на Джойдийп Рой-Батачаря, която издателство „Ентусиаст“ публикува на български език, идва след успеха на „Разказвачът от Маракеш“ – първия роман от амбициозен цикъл за ислямския свят. „Страж“ продължава и задълбочава тази тема по нов и нетрадиционен начин. Действието се развива в армейски лагер в Кандахар по време на войната на САЩ срещу ислямисткия режим на афганистанските талибани. Операция „Трайна свобода“ е един от най-продължителните и унищожителни съвременни конфликти, отнел живота на над 30 000 души, между които и цивилни граждани. Косвените жертви обаче са много повече – ветераните, техните близки, хората на Афганистан, принудени да наблюдават разрухата и опустошаването на собствената си земя.

Книгата започва с гласа на необичаен разказвач – афганистанско момиче пристига само пред военна база, за да погребе тялото на убития си брат. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е – скърбяща сестра, която трябва да изпълни родовия си дълг. Чрез образа на Низам Батачаря съживява мита за Антигона, която се опълчва на Креон, за да спази волята на боговете. Присъствието на момичето внася смут сред военните, кара ги да поставят под съмнение собствения си морал и да се запитат кои всъщност са добрите в тази абсурдна и безсмислена игра.

Детайлите и тайните на историята се разкриват постепенно през гледните точки на седем герои. Символиката на броя им не е случайна – седем е сакрално число, което присъства в почти всички религии, култури и вярвания. Седем е медиатор между земното и небесното, между живота и смъртта, то сближава и сродява, така както героите са изравнени в собствената си самота и чувство за безпомощност.

Вестник „Уолстрийт джърнал“ определя „Страж“ като първия велик роман за войната в Афганистан, но книгата надскача това определение. „Страж“ е роман за способността да чуваш и виждаш, книга, която се усеща с всички сетива и със сигурност ще провокира читателя до последната страница. 
 

Доставка

ДОСТАВКА

Поръчаните стоки се доставят чрез куриерскa фирмa „СПИДИ“, след като Потребителят избере начина и съответната цена за доставка на посочения от него адрес при регистрация на enthusiast.bg.

СРОК НА ДОСТАВКА

Направената поръчка ще бъде изпратена в срок до 48 часа на посочения от Потребителя адрес за доставка, и ще бъде доставена спрямо времевия диапазон за съответната услуга, предоставена от съответната куриерска фирма.
Поръчки направени след 14:00 ч. ще бъдат изпълнявани най-рано на следващия работен ден.

Ако желаете вашата поръчка да бъде изпратена възможно най-бързо, моля звъннете на телефон:

+359 878 903 665 или +359 879 009 566.

Доставката се извършва само в работни дни.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

enthusiast.bg ползва преференциални цени за всички свои пратки в рамките на страната касаещи услугата „врата- врата“, „врата - офис“, „oфис-офис“, „офис-автомат“ (услугата до автомат на куриерската фирма е най-евтин! Препоръчваме този вариант за доставка)
За улеснение на Потребителите и с цел избягване на грешки, enthusiast.bg използва адаптивен модул, който при направена поръчка автоматично предоставя избор на Потребителя за начина на доставка, информирайки го за съответната цена за доставка.

*За повече информация – ценова листа „Спиди“

Стойността на куриерската услуга се заплаща от клиента при доставка.
При доставка с наложен платеж, дължимата сума за стойността на поръчката и куриерската услуга се заплаща в брой на куриера срещу товарителница с опис.
Горните условия важат за доставки на територията на Република България.

За доставки извън страната, моля пишете на email адрес: dimitrov@enthusiast.bg и/или sales@enthusiast.bg. За доставки извън страната се изпозлват: "Български Пощи" АД, куриерска фирма Спиди - DPD или друг куриер спрямо изискванията на клиента.

Актулизирана информация на 31.01.2023 г.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: