За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Леа Коен с нова документална книга

Леа Коен с нова документална книга

Изданието е подготвено по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи

 

След двата успешни романа „Рафаел“ и „ЖЕНИТЕ ОТ КИНО РОЯЛЪ“, в които Леа Коен разказва историята на България от 30-те и 40-те години на миналия век през съдбата на евреите индустриалци, издателство „Ентусиаст“ публикува документалните очерци на авторката под заглавието „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

Настоящата книга (втора поред след „Ти вярваш“, издадена през 2012 г.) е съпроводена с копия на документи, някои от които неизвестни на широката общественост. Трудът е резултат от близо 20-годишни проучвания и е посветен на 80-годишнината от спасението на българските евреи, което ще бъде отбелязано от българската и световната демократична общност в началото на 2023 г. Предговорът е на Стюарт Ейзенстат, специален съветник на Антъни Блинкен по въпросите на Холокоста и председател на борда на Държавния музей на холокоста във Вашингтон.

В „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ Леа Коен разказва за събитията, личностите и идеите на една мрачна епоха, която продължава да вълнува българското общество и днес.

Темата за холокоста, и преди всичко за спасението, несъмнено силно вълнува българското общество и остава и до днес един от най-дискусионните исторически сюжети. Събитията между 1940 и 1944 година, когато под влияние на нацистката идеология евреите са подложени на гонения, са изпитание както за българското еврейство, така и за целия народ. Историческите есета в тази книга са за този драматичен епизод от българската история, еднакво болезнено преживян и от евреи, и от българи.

„Държавите са по-силни, когато могат да се изправят пред трудни части от своята история“, пише Стюарт Ейзенстат. „Нито една страна не е имала непорочно поведение по време на Втората световна война.“

Книгата ще бъде представена на 27 юни 2022 г. от 18:00 ч. в Еврейския културен дом с участието на проф. Александър Оскар, Иванка Гезенко и Михайлина Павлова и на 2 юли 2022 г. от 18:00 ч. на Sofia Summer fest с участието на Михаил Заимов.

Леа Коен с нова документална книга
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: