За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Изложба в София отбелязва големия принос на еврейската общност за страната ни

Изложба в София отбелязва големия принос на еврейската общност за страната ни

Експозицията е посветена на личностите, изиграли ключова роля в политическия, обществения и културния живот в България

По повод 80-та годишнина от спасяването на евреите в България и почитането на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот организацията на евреите „Шалом“ съвместно със Софийската община представят фотографската документална изложба „Приносът. Евреите за България“. Официалното откриване ще се състои на 4 май 2023 г. (четвъртък) от 14:00 ч. на столичния „Мост на влюбените“ до НДК. Посетителите ще се запознаят с приноса на исторически и съвременни личности от еврейската общност, изиграли ключова роля в политическия, обществения и културния живот в страната ни.

Автор на текстовете и иконографията е писателката Леа Коен, куратор е издателят Виктория Бисерова, дизайнер е Яна Аргиропулос, консултанти са  Михайлина Павлова, Иванка Гезенко, Наташа Колевска. Използвани са фотоматериали от частни колекции, архивите на ОЕБ „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, държавна агенция „Архиви“, БТА и архива на театър „Българска армия“.

Силно привързани към страната ни, приели културата, езика, обществения живот, евреите от векове са играли народотворческа роля в историята на България. Със своята горда независимост, чувство на достойнство и храброст, когато е било необходимо, те са се родеели по дух с българите, които са приели като свои братя и сестри.

Изложбата може да бъде разгледана от 2 до 15 май 2023 г. на „Моста на влюбените“ в гр. София.

Изложба в София отбелязва големия принос на еврейската общност за страната ни
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: