За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Блиц интервю с Теро Миелонен, автор на „Аз ще бъда учен“

Блиц интервю с Теро Миелонен, автор на „Аз ще бъда учен“

Теро Миелонен е доктор по атмосферни науки. Той изучава ролята на аерозолите в изменението на климата във Финландския метеорологичен институт. Миелонен е автор на „Аз ще бъда учен“. Книгата дава въведение в няколко научни области и показва как може да правите нещата, които сте харесвали като дете, като станете учен.

 

1. Откъде дойде идеята да представите учените на децата?

Идеята дойде от други детски книги, които съм чел. Там са представени полицаите, пожарникарите и лекарите, но така и не срещнах издание, което да говори за изследователите. А това са професии като всички други и мисля, че моята книга е добро въведение в научната област.

 

2. В книгата показвате как заниманията, които са ни били интересни като деца, могат да се превърнат в професия. А вие какво обичахте да правите като малък и има ли то общо с Вашата работа сега?

Като дете обичах да си играя с Lego и Nintendo. Сега, когато работя с глобални климатични модели, по някакъв начин виждам връзката им с компютърните игри.

 

3. Какво вдъхнови Вас да станете учен?

Това стана съвсем случайно. Завърших магистратура във Финландския метеорологичен институт, която ми беше изключително интересна. Тогава настоящият ми шеф ми каза, че ако искам да остана и да работя тук, ще трябва да придобия докторска степен. Това и направих и в момента се наслаждавам много на професията си.

 

4. Освен Вашата професия и научна област коя друга изследователска сфера Ви е най-интересна?

Труден избор, но ще кажа психологията. За мен е интересно да се изследват тайните на човешкия разум и начинът, по който хората мислят.

 

5. Работите ли по следваща книга и ще ни кажете ли малко повече за нея?

Следващата ми книга ще разглежда как учените са представени в различните филмови жанрове – научна фантастика, драма, комедия, биография, исторически и документални филми и др. Там най-често ги виждаме като луди хора. (смее се)

Блиц интервю с Теро Миелонен, автор на „Аз ще бъда учен“
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: