За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Знаковите есета на Ефрем Каранфилов излизат в ново издание

Знаковите есета на Ефрем Каранфилов излизат в ново издание

Литературен критик, есеист, публицист, учен и академик на БАН, Ефрем Каранфилов оставя траен отпечатък в българското книжовно наследство. Неговото творчество разкрива отличителния му поглед върху различни социални и социалнопсихологически теми, както и върху целите и задачите на критиката. Сборникът „Избрано“, първоначално публикуван през 1999 г., съдържа едни от най-значимите произведения на Каранфилов, внимателно подбрани от неговия син проф. д-р Ефрем Ефремов. Новото издание на книгата излиза със стилно библиофилско оформление под логото на „Ентусиаст“.

Още ранните литературнокритически статии и очерци на Каранфилов открояват пристрастията му към националната история и народопсихологията. Той следи българския литературен живот и изтъква новаторски явления като лиризирането на прозата, разцвета на историческия роман и на документалните жанрове, както и променящия се възглед за героичното.

Ученият продължава и развива патриотичната линия в литературата и критиката у нас, а повлиян от френските хуманисти – творци и мислители, утвърждава значимостта на човешката памет и на изповедно-споменното начало в съвременната литература. Неслучайно отделни негови текстове са превеждани на различни езици, сред които английски, арабски, испански, италиански, китайски, немски, руски и френски.

Настоящото издание събира есета от книгите „Най-българското време“, посветена на епохата на Априлското въстание и новата държавност, „Как умираха героите“, в която е представен образът на смъртта в българския контекст, „Моят Иисус“, която тълкува идеята за нравствеността, човещината, хуманизма и обичта към Родината като път към Бога, и трилогията „Българи“, която се вглежда в характерите на няколко знаменити личности като Гоце Делчев, Яне Сандански и др.

Съставителят на сборника проф. д-р Ефрем Ефремов споделя, че това са произведения, които баща му много е обичал, а от друга страна – дават ясна представа за вижданията му като човек и творец.

Знаковите есета на Ефрем Каранфилов излизат в ново издание
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: