За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Първият семинар за бременни „Чета в корема на мама“

Първият семинар за бременни „Чета в корема на мама“

Бъдещи майки се запознаха с предимствата на пренаталното четене

 

На 4 юни 2022 г. в залата на Американския център на Столична библиотека за първи път у нас се проведе семинарът „Чета в корема на мама“, организиран от издателство „Ентусиаст“ и фондация „Искам бебе“ в партньорство със Столична библиотека.

„Осъзнаваме, че темата на днешната ни среща е все още далечна за България, но нашето усилие е да направим необходимата крачка, за да говорим аргументирано и практично за ползите от пренаталното четене в контекста на цялостната предродилна грижа.“, заяви пред бъдещите майки Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“.

Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“ разказа, че преди 15 години, когато е основана фондация „Искам бебе“, никой не си е представял, че в днешно време ще бъде направен такъв „цивилизационен скок“ и ще се говори за пренатално четене и пренатално слушане на музика. „Нещо, което тогава беше наистина една мечта. Защото ние се молихме държавата да обърне внимание на нас, 145 хиляди български семейства, които искат, но не могат да имат деца. В момента държавата помага изключително много, раждат се много желани бебета. А благодарение на усилията на лекари като д-р Румен Велчев, в последните години много говорим за пренаталната грижа“.

В своето приветствие към бъдещите родители д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ „Шейново“ сподели, че мечтае да бъде постигната една по-добра пренатална грижа за децата в България. За голямо съжаление у нас се раждат деца от майки, които до раждането не са посетили акушер-гинеколог. „Семинарът „Чета в корема на мама“ е изключително важен, защото подходът на самата майка към бремеността е решаващ. Това, че ще започнете да четете на вашето бебе ще създаде една уникална психологическа връзка между вас и бебето. Вие ще видите след това, когато бебенцето се роди, когато ще започнете да му говорите как то ще се успокоява, защото ще познава вашия глас. Не само вие като майки, бащите, другите дечица, всички вие трябва да си комуникирате. Те чуват, те усещат, слушат музика. Темите, които ще бъдат засегнати на семинара са изключително важни и не са някаква приумица на една шепа ентусиасти.“, отбеляза д-р Румен Велев

В своята презентация „Наука. Бременност. Четене“ гост-лекторът д-р Александър Кобаков от МБАЛ „Св. София“ запозна бъдещите майки с резултатите от най-актуалните медицински изследвания за пренаталната грижа. Той сподели, че в практиката си винаги напомня на пациентките, че с предварителни изследвания е възможно да се открият състояния, които могат да бъдат превантирани, без да има последици за бременността. Д-р Кобаков обърна специално внимание на значението на превенцията, като цитира притеснителните данни от актуално изследване, според което в България се раждат 7000 бебета годишно от непроследени от медицински специалист бременности. Част от тези раждания са с усложнения, а някои от бебета се раждат с увреждания. В своето изложение по темата за пренаталното четене, д-р Кобаков обърна внимание, че около 16-20 гестационна седмица завършва структурирането на слуховия апарат. Той отбеляза, че редица изследвания доказват, че пренаталният слухов опит влияе на следродителните слухови предпочитания. „Четенето на бебето в утробата насърчава мозъчната активност и може да въздейства на ранните умения за грамотност и езиковото развитие и въпреки че бебето не може да говори, то научава за света около себе си.“, обърна внимание д-р Кобаков.

„Отглеждането на читатели е пътешествие, което започва в най-ранно детство, но дава сериозно отражение върху целия живот на човешките същества. И не само на отделния индивид, но и на обществото, в което живеем.“, отбеляза в самото начало на своята презентация „Да отгледаш читател в първите 1000 дни“ Вал Стоева, основател на фондация „Детски книги“. Тя отбеляза, че периодът от 0 до 3-годишна възраст е ключов за развитието на децата, това е най-бурният период, в който се развива мозъкът. „Най-новите научни постижения показват, че именно периодът преди раждането е много важен, защото детето чува не само гласа на майката и на бащата, но разпознава и майчиния си език. Гласът на родителите помага на децата да учат за света в който живеят, да учат и да чуват значенията на думите, да разпознават майчиния си език.“, сподели Вал Стоева и даде безценния съвет на бъдещите родители: „Нужни са само 15 минути на ден изразително четене в пренаталния период.“  

Колко полезна може да е библиотеката не само за малките деца, но и за техните родители разказа в своята презентация „Какво да четем с децата от 0 до 3-годишна възраст“ Борислава Борисова, началник на Детски център на Столична библиотека. „Детският отдел е един от най-големите в страната, фондът е от над 67 хиляди заглавия. Предлагаме богата програма със събития за деца и на открито, в столичните паркове. Библиотеката достига до своите читатели дори тогава, когато те не могат да достигнат до нея.“, отбеляза Борисова и показа на бъдещите майки подходящи книги за четене в пренаталния период и до 3-годишната възраст на децата, както и възможностите на детската читалня в специално организиран тур за гостите на семинара. 

Специални гости на семинара „Чета в корема на мама“ бяха чуждестранни студенти от НБУ от специалност „Психология“.

Събитието беше организирано от издателство „Ентусиаст“ и фондация „Искам бебе“ в партньорство със Столична библиотека, Книжен център „Гринуич“, Billa, Slingoteka, биобанка „Биогенерация“, Vitanea, Free Spirit, Vitabiotics, списание „Кенгуру“.

Първият семинар за бременни „Чета в корема на мама“
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: