За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Нощ на четенето 2024 г. с фокус върху майсторите на френския трилър

Нощ на четенето 2024 г. с фокус върху майсторите на френския трилър

Изданието се организира съвместно от Френския институт и издателство „Ентусиаст“

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие ще гостуват в България по повод ежегодното литературно събитие „Нощ на четенето“, което ще се проведе на 19 и 20 януари 2024 г. Освен Френския институт у нас организатори на предстоящото издание са и издателство „Ентусиаст“. В поредица от няколко събития читателите ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с едни от най-известните френски автори на криминални романи.

„Нощ на четенето“ се състои за първи път през 2017 г. във Франция по инициатива на Министерството на културата в страната. Това събитие акцентира върху всички форми на четенето в библиотеките, медиатеките, книжарниците и останалите структури, работещи в тази област. Отварянето на тези обществени места през нощта и в неделя помага да се засилят връзките между образователната система и останалите институции в сферата. В България „Нощ на четенето“ се провежда от 2023 г.

За предстоящото издание през 2024 г. Френският институт в България и издателство „Ентусиаст“ канят едни от най-изявените имена в криминалния жанр. Мишел Бюси, Жером Лубри, Бербар Миние и Франк Тилие заемат първите места в класациите за най-четени автори на трилъри във Франция. Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целият свят надминават 25 милиона бройки. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и мрачни. Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Страховитите и напрегнати истории, които създават, често са обект на интерес за киноиндустрията във Франция и някои от тях са адаптирани за малкия и големия екран.

На български език до момента са преведени заглавията „Без теб“, „Черните лилии“, „Мама греши“ и „Нищо не може да те заличи“ от Мишел Бюси; „Леден гамбит“ и „Око в нощта“ от Бернар Миние; „Тайните убежища“ и „Глава 12“ от Жером Лубри и „Имало едно време... два пъти“ и „Недовършеният ръкопис“ от Франк Тилие.

За повече информация по програмата на литературното събитие читателите могат да следят специалните раздели за „Нощ на четенето“ 2024 г. на сайтовете на Френския институт и „Ентусиаст“.

Нощ на четенето 2024 г. с фокус върху майсторите на френския трилър
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: