За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
23 април - Световен ден на книгата и авторското право

23 април - Световен ден на книгата и авторското право

Днес празнуваме книгите и авторските произведения, но в семейството на книгата има много хора, носители на авторско право, които работят неуморно, за да можем ние, читателите, да се насладим пълноценно на едно издание.

 

©  Повелителите на текста

Гениалните хора, които работят по съдържанието на книгите.

#Авторът е човекът, в чието въображение и знания се гмуркаме всеки път, когато разлистим книга. Ако едно издание включва текстове на повече автори, то си има и #Съставител, който прецизно ги подбира и подрежда. Разбира се, написаното често е на чужд език и тогава се намесва негово величество #Преводачът, който умело влиза в съзнанието на Автора и успява да преведе ръкописа, така че написаното да достигне до чуждестранните читатели.

 

© Скулпторите на изданието

Хората, които дават живот на всяко издание и събуждат библиофилите в нас.

 

#Дизайнерът или #Художникът е човекът, който създава облика на печатните и електронните книги. Той прецизно изчита съдържанието и успява да го пресъздаде в най-добрата му художествена форма, така че ние, читателите, с радост да поставим книгата на библиотечния рафт или сред колекцията ни от електронни заглавия. Не бива да забравяме и #Фотографът, чиито фотографии понякога са основен елемент от съдържанието или от корицата на книгата.

 

©  Корифеят на книгата

Споменат последен, но съвсем не на последно място, застава #Издателят. Всяко отделно издание е обект на авторско право, а носителят на това право е именно #Издателят. Вместо да пишем надълго и нашироко какво прави той, ще цитираме Умберто Еко, който преразказва разговор между журналист и двама велики издатели:

„Какво всъщност върши един издател – книги ли пише? Не, отговаря издателят – това правят авторите. Той ли ги печата – не престава дамата. Не, е отговорът, това е работа на печатарите. Тогава, той ли ги продава? Не, с това се занимават книжарите. Значи той ги предлага на книжарите. В никакъв случай, това е грижа на дистрибуторите. Е, какво най-сетне работи издателят? – продължава нетърпеливо журналистът.“

Отговорът на Умберто Еко е: Издателят прави „всичко останало.“

 

В семейството на книгата има и други важни хора, чиито имена не се поставят в страницата с изброени авторски права, но без които понятието „добре изработено издание“ нямаше да съществува. Благодарим ви, драги редактори, коректори, страньори, рецензенти, консултанти, печатари и книжари, с ваша помощ всички прекрасни книги достигат до нас!

23 април - Световен ден на книгата и авторското право
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: