За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
„Нощ на четенето“ представя най-големите френски имена в криминалния жанр

„Нощ на четенето“ представя най-големите френски имена в криминалния жанр

Тазгодишното издание се организира съвместно от Френския институт у нас и издателство „Ентусиаст“


Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие гостуват в България на 19 и 20 януари 2024 г. по повод ежегодното литературно събитие „Нощ на четенето“ на Френския институт, като изданието тази година се реализира заедно с издателство „Ентусиаст“. В поредица от няколко събития любителите на трилъри ще могат да се срещнат и да поговорят с четиримата най-изявени автори на криминални романи във Франция. Писателите ще представят своето творчество и ще разкрият на какво се дължи техният успех.

По инициатива на Министерството на културата във Франция „Нощ на четенето“ се провежда за първи път през 2017 г. Целта на събитието е да акцентира върху всички форми на четенето в библиотеките, медиатеките, книжарниците и други организации, които работят в тази област. Отварянето на тези обществени места през нощта и през почивните дни помага да се засилят взаимовръзките между образователната система и структурите в сферата. В България „Нощ на четенето“ се провежда от 2023 г.

За предстоящото издание през 2024 г. у нас ще гостуват Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие, които попадат в Топ 10 на най-четени автори на трилъри във Франция. Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целия свят надминават 25 милиона бройки. Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и напрегнати и често са обект на интерес за киноиндустрията във Франция, като някои от тях са адаптирани за малкия и големия екран.

На български език до момента са преведени заглавията „Без теб“, „Черните лилии“, „Мама греши“ и „Нищо не може да те заличи“ от Мишел Бюси; „Леден гамбит“ и „Око в нощта“ от Бернар Миние; „Тайните убежища“ и „Глава 12“ от Жером Лубри и „Имало едно време... два пъти“ и „Недовършеният ръкопис“ от Франк Тилие.

В програмата на „Нощ на четенето“ 2024 г. са планирани срещи с ученици от гимназии с преподаване на френски език и три публични събития с четиримата писатели със свободен вход на:

  • 19 януари от 18:30 до 20:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт с модератор Георги Ангелов;
  • 20 януари от 11:00 до 12:30 ч. в Библиотека „Филологии“ в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – среща с академичната общност, писатели и преводачи с модератор Боряна Дукова;
  • 20 януари от 16:00 до 18:00 ч. в Книжен център „Гринуич“ – среща с автограф с модератор Гриша Атанасов.
„Нощ на четенето“ представя най-големите френски имена в криминалния жанр
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: