За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
„Виола“ – поетична приказка за любовта от Сотир Гелев и Пенко Гелев

„Виола“ – поетична приказка за любовта от Сотир Гелев и Пенко Гелев

Писателите и художници Сотир Гелев и Пенко Гелев се завръщат с нова съвместна книга. „Виола“, чието излизане беше дългоочаквано от малки и големи, е създадена по едноименния късометражен анимационен филм на авторите, който всеки читател ще има възможност да гледа онлайн. Книгата се публикува в поредицата за деца на издателство „Ентусиаст“ малко след като Сотир Гелев получи националната награда „Константин Константинов“ за „Приспивни песни за феи и чудовища“.

Сотир Гелев и Пенко Гелев са едни от най-нетрадиционните и оригинални български творци. Освен писатели, автори на комикси, художници и илюстратори, те са създатели на анимационни филми, признати на десетки кино фестивали във и извън България. Книгите на Сотир и Пенко са носителите на редица литературни отличия – националната награда „Константин Константинов“, „Златен лъв“, награда „Перото“, „Христо Г. Данов“ и др.

„Виола“, вдъхновена от разказа на Жерар дьо Нервал „Сонатата на дявола“, е история за любовта, вярата в доброто и несломимия творчески устрем. Приказката ни среща с лютиера Майстор Яким, който изработва изкусни музикални инструменти. Освен това с лекота съчинява прекрасни мелодии и виртуозно ги изпълнява. Със своите искрящи зелени очи, кротка усмивка и благ характер Виола, неговата единствена наследница, би била радост и гордост за всеки родител, но не и за Майстор Яким Гусла. Защото Виола няма музикалния талант на баща си, но нещо повече – дори не може да различи една нота от друга. Неочаквано героинята среща едно необикновено момче – Филип, което доказва, че пред искрената на любов не съществуват бариери.

„Представянето на децата на книги със силно визуално въздействие и висококачествен текст е от особена важност“, споделя за книгата Лора Филипова от фондация „Детски книги“. „С отличните си визуални качества и характерната за Сотир и Пенко Гелеви премерена доза хумор, „Виола“ има голям потенциал да привлече българските деца, като им представи увлекателна и провокираща размисъл история с висококачествени илюстрации и оформление. Заглавието има потенциала да възпитава отличен вкус към литературата и изкуството – все по-важна мисия в днешния свят.“

След като вълнуващата история провокира вниманието и интереса на децата, те ще имат възможност да я видят и на екран. Филмът „Виола“ идва с гласа на Неда Кралева и вдъхновяващата музика на Румен Бояджиев–син. Лентата е носител на наградата на Община Пловдив, връчена по време на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ през 2019 г.

Книгата е реализирана с подкрепата на Министерството на културата.

ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

„Виола“ – поетична приказка за любовта от Сотир Гелев и Пенко Гелев
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: