За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Капитан Михалис и неговата битка за Свобода

Капитан Михалис и неговата битка за Свобода

След „Последното изкушение“, „Алексис Зорбас“ и „Рапорт пред Ел Греко“, „Ентусиаст“ преиздава още един от знаковите романи на световноизвестния гръцки писател Никос Казандзакис. „Капитан Михалис“, определян от литературната критика като съвременната „Илиада“, излиза отново с емблематичния превод на Георги Куфов и библиотечното оформление на Яна Аргиропулос.

Когато започва да пише книгата през 1949 г., скритата цел на Казандзакис е чрез думите си да спаси образа на света такъв, какъвто са го изградили за първи път детските му очи. В центъра на повествованието е капитан Михалис, непоколебим патриот, храбър мъж и истински критянин, чиято висша мисия е Свободата и битката за постигането ѝ. „Свободата е най-скъпото благо; тя не са дава даром нито от човека, нито от Бога; отива, където я повикат, от страна в страна, от сърце в сърце, зорка, непокорна, безкомпромисна“, пише Казандзакис. Неслучайно на много езици книгата носи името „Свобода или смърт“.

Романът пресъздава атмосферата на остров Крит в края на XIX век – тежък момент на неразбирателство между християните и мюсюлмани. В китно селце на красивия остров се разразява кървав сблъсък между два напълно отричащи се свята – между Доброто и Злото, Свободата и Тиранията. Християните вдигат бунт срещу османското управление на острова, а начело застават бунтовниците капитан Михалис и Нури Бей, местният турски управник. Макар че са кръвни братя, двамата герои се превръщат в смъртни врагове.

На фона на приятелствата, надеждите, вярата, любовта, омразата и героичните битки, Казандзакис изследва сложните отношения между хората, които дълго време са живеели в мир и хармония, а по-късно – като противници и жертви на една несправедлива война.

Скоро към луксозната поредица на „Ентусиаст“ ще се присъединят романите „Христос отново разпнат“ и „Змия и лилия“, както и неиздавана до момента в България книга на Никос Казандзакис.

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ТУК

Капитан Михалис и неговата битка за Свобода
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: