За контакти +359 878 903665
Стилиян Иванов

 

Стилиян Иванов е български режисьор и сценарист. През 1994 г. завършва режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Хачо Бояджиев.

До 2003 г. е работил в Българската Национална телевизия, а от 2004 до 2007 г. е изпълнителен директор и консултант на телевизия ББТ, създател на предаванията: „Звезден прах“, „Нарисувай се с песен“, „Чай или кафе“, „С вас е Васа“.

През май 2009 г. Стилиян Иванов създава Ти Ви Арт – телевизия и уебсайт за изкуство, култура, туризъм и пътешествия. Стартът ѝ е даден на 24 май 2009 г., а през 2010 г. започва да се излъчва и по кабелните мрежи на България.

Иванов е акционер и изпълнителен директор на ТВ Арт и съсобственик на продуцентска къща Dodofilm и радио „Антена“, преподавател по документалистика и интернет-телевизия.

Стилиян Иванов е автор и режисьор на повече от 40 документални филма, 200 видеоклипа и 1000 телевизионни предавания. Популярни негови филми са „Насаме с Лили“– филм за Лили Иванова, разпространяващият се в цял свят филм „Траките“, филмът „Лидия Ковачева между мита и науката“, както и документалните филми за Емил Димитров, Лили Димкова, Надка Караджова, Валя Балканска, Хачо Бояджиев, Теодоси Спасов, Преподобна Стойна, Вера Кочовска, Петър Димков, Ванга и много други. Особено място в творчеството му заема филмът за Бoлшой театър.

Филмът му „Истината за Орфей“е сниман в 14 държави, в които режисьорът заснема музейни артефакти и археологически разкопки, свързани с Орфей и орфизма. Филмът продава 20 000 копия на DVD и е прожектиран в България, Турция и Индия. Американска филмова компания забелязва проекта и откупува правата му, като поръчва на режисьора да разшири филма, превръщайки го в трилогия.

В края на 2010 г. Стилиян Иванов заминава за Коня – Турция, където снима филм за суфизма и персийския поет и мистик Руми. 56-минутният пълнометражен филм е част от поредицата „Репортажи за вярата“.

През 2006 г. по заръка на Ванга заснема филм за пророчицата, който е един от най-излъчваните филми в програмата на БНТ.

Стилиян Иванов е носител на редица международни награди и отличия, а Съюзът на руските журналисти му присъжда награда „За високи професионални постижения“.

Книги

Показване на 1-2 от 2 записа.
BG тайната. От Орфей до Ванга

BG тайната. От Орфей до Ванга

Автор: Стилиян Иванов
11.99 лв.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: