За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Жул Верн

Жул Верн (1828-1905) е френски писател, поет и драматург. Той е вторият най-превеждан автор в света. Неговите романи полагат основите на съвременната научна фантастика, тъй като той пише за различни иновации и технологични постижения години преди да станат реалност.


През цялото си детство Верн е обсебен от историите за морски приключения и корабокрушения, споделени от първия му учител и от моряците, които често посещават пристанищата в родния му град Нант.
Писателската кариера на Жул Верн съществено напредва, когато той се запознава с Пиер-Жул Хецел, един от най-известните френски издатели през XIX в. Хецел има особено голямо влияние върху текстовете на Верн, тъй като прави някои значителни промени в ръкописите на автора.
Сред най-известните произведения на Жул Верн са „Пътешествие до центъра на Земята“, „От Земята до Луната“, „Около света за 80 дни“, „Тайнственият остров“ и „Двадесет хиляди левги под водата“.


Освен на литературата Верн повлиява осезаемо и на научните среди. Например първата атомна подводница „USS Nautilus“ е кръстена на подводницата на Капитан Немо в „Двадесет хиляди левги под водата“. Романът „От Земята до Луната“ представя Флорида като най-логичното място за изстрелване на превозно средство в космоса, където 85 години по-късно излита първата ракета от Космическия център „Джон Ф. Кенеди“.

книги

Показване на 1-1 от 1 запис.
product

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: