За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Тим Крон

Тим Крон е роден на 9 февруари 1965 г. във Виденбрюк, Германия. Израства в Гларус, Швейцария, където семейството му се мести една година по-късно. Учи философия, немска филология и политология до 1994 г., но така и не завършва образованието си. Понастоящем живее в Цюрих, където работи като писател и драматург на свободна практика.

Още с публикуването на първия си роман „Quatemberkinder“ Крон придобива световна популярност и е смятан за един от най-добрите съвременни писатели в Швейцария. Романът му „Vrenelis Gärtli“ (2010) се изкачва на първо място в класацията за бестселъри в Швейцария.

Тим Крон е автор на редица театрални постановки и радиопиеси, както и на два късометражни филма – „Die Beule“и „Das еrste Bild“.

През 1993 г. Тим Крон получава наградата UNDA за радиопиесата си „Tamilen nach Auschwitz“. През 1994 г. е отличен с наградата „Конрад-Фердинанд-Майер“ на кантон Цюрих, която се връчва от 1937 г. за визуално изкуство, на писатели и учени. През 1998 г. получава наградата на швейцарската фондация „Шилер“, която се присъжда на „талантливи швейцарски писатели“. Сред получилите този приз са и Макс Фриш, с когото е сравняван Тим Крон, Херман Хесе и много други. През 2004 г. на автора на „На морето“ се присъжда наградата на фондация UBS. През 2005 г. Крон получава ново признание от гр. Цюрих за „Heimweh“. През 2007 г. „Vrenelis Gärtli“ е избрана за „най-добрата швейцарска книга“, печели наградата на фондация „Ане-Мари Шиндлер“ и отличия от гр. Цюрих и от кантон Цюрих. През 2011 г. швейцарският автор получава награда за култура на кантон Гларус. Авторът печели отличия и за своите радиопиеси и театрални постановки.

В периода 1998 г. – 2000 г. Крон е президент на Швейцарския съюз на писателите.

Любопитно за Тим Крон е, че той е автор на есета на културно-политическа тематика в немските вестници „Frankfurter Rundschau“, „Weltwoche“, „Tages-Anzeiger“. До 1993 г. свири на саксофон и кларинет в музикалната група „Shasimosa tütü bis“. Самостоятелно издава и различни детски книжки, повечето от които са с илюстрации на Елиса Ортега.

Книги

Показване на 1-1 от 1 запис.
На морето
Изчерпан

На морето

Автор: Тим Крон
15.00 лв. 5.00 лв.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: