НОВИНИ, ПРЕМИЕРИ

„За най-тежките операции трябват най-моралните хора“

Проф. Михаел Бар-Зоар представи книгата си Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби в  България

26 ноември 2013 г., София Снощи в грандхотел „София“ проф. Михаел Бар-Зоар представи българското издание на книгата си „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“, публикувана от „Ентусиаст”. Д-р Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България, запозна присъстващите с най-великите мисии на Мосад. Специален гост на събитието беше президентът Петър Стоянов. Книгата се издава по идея на господин Яков Джераси.

Д-р Паси изтъкна, че изследването на проф. Бар-Зоар е най-добрата книга, която е чел, заради научната и историческата й точност. Много книги са издадени за Мосад, но тази е „по-различна от всичко“, написано досега. Д-р Паси засегна и темата за иранската ядрена програма, широко застъпена от авторите проф. Бар-Зоар и Нисим Мишал. В заключение той добави, че „Мосад е именно скелетът, кръвоносната и нервната система на тази имунна система, която израелската държава си изгражда, и аз не съм сигурен, че без такава имунна система държавата щеше да оцелее и да просперира по начина, по който го прави в днешно време“.

Проф. Михаел Бар-Зоар разкри, че до 1960 г. главна цел на Мосад е достъпът до секретна информация. В годините след това и до наши дни организацията поставя акцент на борбата срещу тероризма. Мосад притежава „много човешка страна“, а именно – агенцията е създадена и работи, за да може да защитава сигурността на еврейските общности по целия свят. Авторът сподели, че най-ценното, което е получил от написването на книгата, е възможността лично да контактува с агентите на Мосад.  Той разказа за огромните жертви, които професията им изисква. Сред тях най-страшна е самотата. Хората, които работят в тайнственост и рискуват живота си за благото на Израел, са скритата сила на Мосад. По този повод проф. Бар-Зоар сподели максимата на най-великата тайна служба в света: „За най-тежките операции трябват най-моралните хора“.

Сред присъстващите бяха заместник-министърът на външните работи Ангел Величков, депутатите Петър Курумбашев и Рамзи Осман, ген. Тодор Бояджиев, Радион Попов, заместник-министър на външните работи по времето на министър Ивайло Калфин, Йосиф Саломон, Димитър Гочев, Иван Станчов, Максим Бехар, Виктор Меламед, Максим Минчев и др.

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *