НОВИНИ

Уил Бъкингам: Красотата на българската природа и фолклор са моето вдъхновение

Авторът гостува в България, за да представи романа си „Произходът на лирата“

8 април 2014 г. Снощи в Книжен център „Гринуич“ се състоя официалната премиера на книгата „Произходът на лирата“ от Уил Бъкингам. Седем години след последното си посещение в България, специално за събитието, британският писател отново пристигна у нас, за да представи романа си на българските читатели. Случайно или не, неговата визита съвпадна с посещението на представителя на британското кралско семейство – принц Едуард, херцог на Кент, който е в България по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война. Така се съчетаха политическият и културният обмен между Обединеното кралство и страната ни.

„Произходът на лирата“ прави своеобразен диалог между отделните култури. Романът е позитивното послание на един британец, с което представя страната ни пред света. Чрез преоткриването на мита за Орфей Уил Бъкингам популяризира българския фолклор и митология. Романът е високо оценен и в Обединеното кралство – през 2013 г. той влиза в Топ 6 на номинираните книги за наградата East Midlands Book Award. За написването на книгата авторът среща подкрепата на много институции и организации както във Великобритания, така и в България. Той предприема три пътувания до страната ни. Тук среща много приятели, благодарение на които допълва детайли в книгата си, но истинското проучване на историческите архиви извършва в Обединеното кралство.

По време на премиерата Уил Бъкингам сподели, че е разочарован от отношението на британското правителство и медии към България и че много би искал това да се промени. В този смисъл Бъкингам добави, че е готов да пише отново за страната ни в следващ роман. Той обясни, че е искрено учуден от своите  сънародници, които се страхуват от имигрантската вълна на около двадесет и девет милиона българи и румънци, при положение че общо населението и на двете държави не надхвърля този брой. „Когато на дневен ред излезе миграционният въпрос с българите и румънците, аз бях много щастлив – веднага изкарах една маса, сложих на нея своите книги и чаках с нетърпение всички българи, които да купят моята книга. За съжаление заваля дъжд, книгите се намокриха, а аз настинах. И това беше всичко“, пошегува се авторът с типичния за британците хумор.

Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“ сподели своята радост от появата на книгата в България: „Изключително съм щастлива, че тази книга вече е „у дома си“ – на българския книжен пазар и че читателите по целия свят могат да преоткрият историята и митологията на България по начина, по който го прави Уил Бъкингам. Определено ние като нация имаме нужда от това“. Събитието продължи с интервю на живо с Уил Бъкингам, което проведе д-р Сабира Сталберг от „Лекти център“, партньор на издателство „Ентусиаст“ в организирането на събитията за „Произходът на лирата“ в България. „Това, което отличава Уил от останалите чужденци, писали за България, е любовта, с която той подхожда към страната ни. Това е най-важното условие, с което може да се навлезе толкова дълбоко в културното многообразие, в историята, в бита, в митологията на една държава – искрената любов“, сподели Сабира Сталберг.

Идеята за написването на „Произходът на лирата“ се заражда у Уил Бъкингам преди петнадесет години, много преди първото му посещение в България през 2005 г. Писател, музикант, композитор, любител кулинар, философ, преподавател по творческо писане – той преоткрива в страната ни вдъхновението, което събира в едно разностранните му търсения. Музика и думи се сливат, за да разкажат съвременния прочит на мита за Орфей. Авторът дори композира българска народна песен, свързана със сюжета на книгата.

„Последния път, когато си тръгвах от България, си пожелах да дойда още веднъж, но този път, за да представя книгата. Това бяха най-смелите ми мисли, които дори не можех да си представя, че ще станат реалност. Но ето, че се случи“, разкри пред гостите Уил Бъкингам. По време на престоя му в България издателство „Ентусиаст“ и „Лекти център“ организират още събития с неговото специално участие. „Произходът на лирата“ ще бъде представена и във Варна в книжарница „Сиела“ на 12 април 2014 г. от 16 ч. Отново във Варна са организирани още две срещи с Уил Бъкингам – на 10 април ще се състои международна среща, на която е официален гост, както и уъркшоп по творческо писане, който той ще води.

За повече информация посетете enthusiast.bg и lecti.eu.

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *