НОВИНИ, ПРЕМИЕРИ

Любомир Левчев отбеляза появата на новия си роман „Панихида за мъртвото време“

Големият български поет и писател събра близки, приятели и колеги на премиера в Аулата на Софийския университет

„Тази книга, която се представя тук, завършва с думата „Благодаря“. Сега ще я произнеса в началото, като в старинните молитви за насъщния. И това е може би единственото нещо, което трябва да ви кажа“, с тези думи Любомир Левчев приветства гостите на премиерата на новия си роман „Панихида за мъртвото време“. Тя се състоя вчера, 29 септември, от 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климен Охридски“, където се събраха близки, приятели и колеги на българския поет и писател Любомир Левчев. Книгата, издание на „Ентусиаст“, представиха Кеворк Кеворкян, Николай Петев и Иван Гранитски. Вечерта откри Виктория Бисерова от издателството, а по време на събитието авторът получи поздравителни адреси от министъра на културата Вежди Рашидов чрез Игор Чипев, представител на министерството, от Антон Кутев от Висшия партиен съвет, от Дора Янкова – кмет на община Смолян и председател на УС на НСОРБ и други. Проф. Виктор Чучков и проф. Георги Костов изненадаха гостите със специални изпълнения на роял.

„В тези мемоари няма никакъв силикон, никакви изкуствени подправки, никакви непремерени чувства – дори към хора, които излъчваха враждебност към Любомир Левчев. Той отбягва да говори за тях – казах това на Левчев, той само се усмихна. За мен това е прекалена учтивост. Но за мен. От това въздържане обаче книгата не страда“, сподели Кеворк Кеворкян, който освен близък приятел на автора е и рецензент на книгата. Според издателя и критика Иван Гранитски „още много такива книги ще бъдат нужни на българското общество“. Като редактор на книгата и един от първите нейни читатели Николай Петев разкри колко много поезия има в тази проза на Левчев и прочете част от стиховете за публиката.

„Приятели ме предупредиха, че заглавието на книгата ми звучало доста мрачно. Не съм търсил такъв ефект. Дори обратното. Виках шеговития тон, отговаряше ми самоиронията. Да превръщаш миналото в бунище, на което се изхвърлят мръсотии, смятам за гибелен грях, който лишава бъдещето от корени. Според поверието, душата на човека продължава да съществува, докато се помни и споменува името. Нашите траки са умеели да превръщат помена във весел празник. Това изкуство го владеят и днес много модерни народи. Имената на реално живите герои създават още по-сложни проблеми. Затова предупреждавам, че „Панихида за мъртвото време“ няма претенции да е раздавач на неоспорими истини, още по-малко на присъди“, разкри в края на речта си авторът.

„Премиерите наподобяват прощъпулника и на него присъстват най-близките хора. Това сте вие. Благодаря ви, че сте тук. Благодаря за куража, който ми давате. Благодаря ви за тази насъщност, която давате на културата ни“, сподели Любомир Левчев и думите му придадоха особена атмосфера в препълнената Аула на Ректората. Настроението приповдигна и Игор Чипев, който прочете поздравителния адрес за Левчев, изпратен специално от Министерството на културата. Освен своята радост от появата на новия роман на Любомир Левчев, в него министърът на културата Вежди Рашидов изпрати своето лично пожелание към поета и писателя Любомир Левчев – да бъде здрав, усмихнат и „имащ дни“. Авторът бе придружен от съпругата си известната българска художничка Дора Бонева и сина си  – писателя Владимир Левчев. Сред официалните гости, уважили премиерата бяха Благовест Сендов, Александър Лилов, Георги Йорданов, Жорж Ганчев, Лютви Местан, Тошо Тошев, Валерия Велева, Любен Дилов-син, Мартин Карбовски, Светослава Тадъръкова и други.

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *