НОВИНИ

Комедийната легенда Джон Клийз ще се превъплъти в господин Тъпашки

„Ентусиаст“ издава книгата „Семейство Тъпашки“ у нас, чакаме лентата през 2012

През 2012 г. почитателите на Разказвач № 1 в света – Роалд Дал ще празнуват пред екраните. Именно за тогава е насрочена премиерата на филмовата версия на „Семейство Тъпашки“, по която вече работи Walt Disney Pictures, съвместно с продуцента на „Шрек“ – Джон Х. Уилямс. Това е втора продукция на Disney по книга на Роалд Дал след „Джеймс и гигантската праскова“ през 1996 г.

„Семейство Тъпашки“ ще е деветият филм по историите за деца на Роалд Дал. До този момент за екран са адаптирани седем негови заглавия, шест от които широкоекранни продукции и една телевизионна. „Чарли и шоколадовата фабрика“ има две филмови адаптации през 1971 и 2005 г.

Последната екранна адаптация по книга на Роалд Дал е от 2009 г. на „Фантастичният господин Фокс“, която е с номинация за Оскар през 2010 г. в категорията „Анимационен филм”. По традиция героите на Дал ще ни говорят с гласовете на известни актьори. След като Мерил Стрийп и Джордж Клуни озвучиха лентата на „Фантастичният господин Фокс“, съответно в ролите на госпожа и господин Фокс, през 2012 г. се предполага, че героят на Роалд Дал – господин Тъпашки, ще ни проговори с гласа на комедийната легенда Джон Клийз, който е и сценарист на филма.

И докато лентата види бял свят, издателство „Ентусиаст“ дава възможност на читателите да се запознаят отблизо със „Семейство Тъпашки“, но в книжен вариант, който от днес, 26 юли, е вече на книжния пазар.

Една от най-вълнуващите истории на Роалд Дал – „Семейство Тъпашки“ се появява на бял свят по необикновен начин, защото Дал мразел брадите и имал силна непоносимост към тях. Намирал ги за крайно нехигиенични. Той никога не си е пускал брада и не можел да разбере защо на някого ще му се прииска да скрие лицето си по този начин. Стигнал до заключението, че хората си пускат бради, за да прикрият някоя неприятна черта.

Ненавистта на Роалд Дал към тези ненужни израстъци на човешкото тяло го провокира да „направи нещо срещу брадите“. Така той вдъхва живот на най-отвратителните си герои – господин и госпожа Тъпашки. Те са грозни, миризливи, гадни и глупави хора и прекарват времето си като си погаждат номера един на друг.

На семейство Тъпашки им доставя удоволствие да се отнасят зле с животните и най-важното – мразят деца. Госпожа Тъпашки често носи със себе си бастунче, с което без специален повод удря децата и животните, които срещне. Най-лошото от всичко обаче е, че двамата държат маймуни в задния си двор. В клетки!

Но идва време маймунките да си отмъстят на двете най-отблъскващи същества на света…

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *