НОВИНИ

„Година на лъжата“ – най-продаваният и успешен роман на Андрей Геласимов вече в България

„Ентусиаст публикува трета книга от звездата на руската проза

След успеха на „Степни богове“ и „Дом на улица „Езерна“ в началото на април издателство „Ентусиаст“ публикува на българския книжен пазар трета книга от Андрей Геласимов – „Година на лъжата“. Геласимов е един от най-успешните съвременни руски автори. Той е носител на редица престижни литературни отличия и се радва на голяма читателска популярност. Литературните критици го определят като „руския Селинджър“. През 2005 г. на Парижкия книжен салон Геласимов е признат за най-известния руски писател във Франция. Книгата му „Година на лъжата“ е едно от най-успешните и най-добре продаващите се произведения. Романът задоволява всеки читателски вкус, защото темите, разгледани в него, са много – от описание на руската действителност и задълбочен поглед към съвремието и към проблемите, с които се сблъскваме днес, през отчасти детективска история, до разказ за любовен триъгълник, всичко поднесено с голяма доза хумор и ирония. През 2010 г. романът е екранизиран под името „Год обмана или люб.off“

Заглавието на книгата прави двойна аналогия със съдържанието. На първо място героите непрекъснато се лъжат един друг, и на второ, действието се развива през 1998 година, която огромна част от руския народ е запомнил именно като година на измамата, когато рублата се срива и настъпва истински хаос в икономиката. Главният герой на тази история Михаил Воробьов е млад човек без определено занимание, отдал се на забавни приключения, но мечтаещ за успешна кариера и много пари. Той е любител на забавленията, на питиетата във весела женска компания, не се задържа дълго на всяка работа, докато случайно не получава покана да работи по призвание. Михаил е нает като възпитател на богато момче, което се е затворило в своя свят, обожава Одри Хепбърн и тайно е влюбено в очите на обаятелната Марина. Освен това, Михаил трябва да изпълнява ролята на шпионин, да докладва всеки ден за настроенията и постъпките на момчето. Истинските проблеми започват, когато той също се влюбва в нея и поредният забавен епизод се превръща в драма, която преобръща живота му. Сега Михаил е принуден да лъже всички – момчето, като тайно се среща с неговото момиче, бащата на момчето, наел го на тази много изгодна работа, а след това и самия себе си.

В тази авантюристична и забавна история авторът Андрей Геласимов разказва как човек пораства и колко трудно всъщност е това – да изгубиш мечтите си, вниманието на родителите, вярата в любовта. Той проследява хода на събитията от три различни гледни точки: на младия, едва седемнайсетгодишен Сергей, който има всичко материално в живота, освен разбирането на близките, истинска любов и верни приятели, който е влюбен в Марина само защото прилича на идеала му за жена – Одри Хепбърн; на младата Марина, копие на филмовата звезда, която се опитва да впримчи младия богаташ; на щастливия съперник Михаил, който срещу пари се съгласява да бъде играчка на богатия Сергей. Гледните точки на героите в романа са различни, всеки вижда случващите се събития под различен ъгъл, всеки ги пречупва през своя мироглед, от което разказът става толкова истински и достоверен, че напомя личен дневник.

За Андрей Геласимов

Андрей Геласимов е роден през 1955 г. в Иркутск. Завършва Факултета за чужди езици на Якутския държавен университет през 1987 г. От 1988 г. до 1992 г. учи второ висше образование в режисьорския факултет на ГИТИС „А. Луначарски”, в ателието на Анатолий Василев. Бил е доцент в катедрата по английска филология на ЯГУ, преподавал е стилистика на английския език; работи над докторска дисертация за особеностите в композицията на романите в края на ХХ век.

През 2001 г. излиза книгата на Андрей Геласимов „Фокс Малдер похож на свинью”. Тя получава номинацията за наградата на името на Белкин за 2001 г. За повестта „Жажда” (2002) писателят е награден с поощрителната награда на името на Аполон Григориев. През 2003 г. е публикуван романът му „Година на лъжата”, който до този момент е и най-добре продаващото се произведение на автора. През 2010 г. по книгата е направена и екранизация.

Андрей Геласимов е един от най-успешните дебютанти в началото на новия век – печели престижни литературни отличия и читателска популярност. През 2005 г. на Парижкия книжен салон той е признат за най-популярния руски автор във Франция. Става първият лауреат на наградата „Студенческого Букера – 2004“ за романа си „Рахил“. През 2007 г. издава „Собрание сочинения“, в които влизат всички негови произведения, публикувани до 2007 г. През 2008 г. издава романа „Степни богове“, а на следващата година получава за него руската литературна награда „Национален бестселър“. Книгата е преведена на френски език, получава приза за най-добър превод от руски и Геласимов става един от най-четените автори във Франция. През 2009 г. публикува „Дом на улица „Езерна. Произведенията му са превеждани на английски, немски, френски, испански, китайски, шведски, естонски, латвийски, иврит, чешки, сръбски и унгарски език.

Женен, с три деца, в момента живее край Москва.

Вижте още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *