На Еньовден небесата дават рецепти

Остават по-малко от 48 часа до най-чудотворния миг през годината - Еньовден. В четвъртък заранта билките по склоновете на Рила, Пирин и Родопите ще концентрират цялата любов на нашия Създател, претворена в целебната сила на Майката природа. Откъснати с росата, растенията придобиват силата на екстрасенси да изцеляват дори и най-нелечимите болести. Водата на този ден също променя структурата си, защото в нея се е окъпало Слънцето. Според народните вярвания то „играе“ или трепти, когато изгрява, и който стане сутринта рано, за да го види, ще бъде здрав през цялата година.

Архангелът на здравето
Преди години точно на 24 юни при Ванга влязла световноизвестната народна лечителка Людмила Ким. „Днеска архангелът на здравето Рафаил те прати при мене. Той дава сила на билките всеко лето, а сега ке ми даде и рецептите за тях“, рекла петричанката на слисаната рускиня. От тогава през година-две Ким започнала да идва в Рупите. През останалото време обикаляла Азия и Европа и събирала билкови илачи от стари знахари. По Еньовден обаче ги проверявала и доразвивала със способностите на феноменалната Ванга. В книгата си „Лечебна съкровищница“ Людмила Ким споделя проверени рецепти, които борят безсънието, от което страдат хиляди хора и в България.

Бройте до 100
Знахарката препоръчва под матрака да се тури клонче от трепетлика, а под главата - завит в марля корен от валериана. „Дълбокият сън ще дойде и ако легнем на една страна, дланта на дясната ръка сложим на челото, а лявата ръка - на тила. И броим до 100“, съветва още рускинята.
Тя дава и друга рецепта - „една супена лъжица семена от копър (или пресен) се заливат с 300 мл вряла вода, оставя се да почине около час и се пие по 100 мг три пъти на ден преди ядене“. Ванга казвала да се завиваме и с чаршаф, който е стоял на росата. Петричката пророчица разкрила на Ким, че росата притежава все още неизучени целебни свойства.

Безплодие и шипове
Руската лечителка е намерила цяр и срещу бича на нашето време - безплодието. Спасението се крие в силата на червеното мушкато. Щипка от него се кисне 10 минути в чаша гореща вода, прецежда се и се пие студено през целия ден на глътки и от двамата съпрузи. След 3-4 седмици вероятността от зачеване нараствала.
При шипове или болки в колената Людмила Ким предписва картоф, който се настъргва с кората на ситно. Върху найлонов квадрат с марля тинктурата се бинтова на коляното. Превръзката се сменя всеки ден в продължение на седмица.

Силата на вишната
Голямата народна лечителка се възхищава от силата на дървото вишна, което, обгърнато с ръце, може да вземе върху себе си главоболието на човек. "Аз много ценя и невена първо за това, че той в съчетание със змийското мляко, копривата и белия равнец забавя растежа на раковите клетки и предотвратява метастазите", казва лъчезарната дама.

Лек във всяка уста
Освен билките и росата човек имал достъп до чудодеен лек, който се намира в... устата му. Слюнката, човешка или животинска, помага на открити рани да заздравеят по-бързо, установила Людмила Ким. В тази връзка тя разказва следния случай. Бащата на нейна приятелка, Владимир Николаев, по време на Втората световна война край Будапеща бил нарязан жестоко от осколките на снаряд. Дълго време раните му останали без обработка и започнали да загнояват. Една вечер, докато берял душа, в палатката на санитарите се промъкнало куче. Животното започнало да ближе раните на войника. Не след дълго те заздравели от само себе си.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Enthusiast | All rights reserved | www.enthusiast.bg