Капан за Пепеляшка

„Капан за Пепеляшка“ е романът от френския майстор на криминалния жанр Себастиен Жапризо, което ви препоръчва литературният ни наблюдател Гергана Рачева. Романът е спечелил „Голямата награда за криминален роман” за 1963 г. във Франция.

Жапризо разкрива многопластовия подход към криминалния жанр, включващ романтика, загадъчност и запомнящи се герои. Себастиен Жапризо пише под псевдоним, който е анаграма на истинското име на автора – Жан Батист Роси. Роденият в Марсилия френски автор, сценарист и режисьор е познат на света и като „френския Греъм Грийн”.

Едва 19-годишен, Себастиен Жапризо става известен на читателите с романа си „Фалстарт”, който, за разлика от последвалите бестселъри, е публикуван с истинското име на автора. Жапризо се изявява и като преводач, превеждайки на френски език романите на Селинджър.

Първия си криминален роман „Купе за убийци” Себастиен Жапризо написва на 31-годишна възраст. Книгата се радва на нечуван успех и бързо е адаптирана за голям екран с участието на звездите на френското кино Ив Монтан, Симон Синьоре и Жак Перин. Следва криминалето „Капан за Пепеляшка”. Какво стои в основата на тази кримка, създадена по всички правила на жанра?
 
Чуйте интервюто тук.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Enthusiast | All rights reserved | www.enthusiast.bg