Рафаел

Историята на предприемача Рафаел оживява в книга

Леа Коен разказва за романа пред bTV

Леа Коен
Снимка: Ладислав Цветков

Писателката Леа Коен представя новата си книга „Рафаел”.

Рафаел Арие е наследник на фамилията и директор на „Жермандре“ – най-голямата фабрика на Балканите в началото на миналия век за производство на луксозна козметика от розово масло.  

„Това е преди всичко историята на една блестяща ренесансова личност, която олицетворява българския възход от 30-те години на XX век, и съжалението, че този възход е бил потъпкан по такъв груб начин”, обясни Леа Коен в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Рафаел е бил носител на модерност, която все повече се е налагала и която е била премазана, съкрушена от примитивни тенденции, които са се въплътили в примитивни хора. Попадайки между тях, той бива смачкан съвсем незаслужено”, каза още тя.

Работата на Леа Коен по написването на „Рафаел“ продължава над 5 години. След проучването на стотици архивни документи, кореспонденции и статии от периодичния печат, парче по парче писателката пресътворява една знакова епоха – България в 20-те и 30-те години на XX век. За да пресъздаде достоверно историята им, Леа Коен стига до Далас, Тексас, където до ден -днешен живее последната останала от клана Арие – 94-годишната Диди Арие-Бейкър. Нейният разказ, който започва като тест за паметта на възрастната жена, се превръща в изповедта за Рафаел.

Романът „Рафаел“ ще бъде представен на поредица от събития, като първото от тях ще се състои на 15 ноември 2017 г. от 18:30 часа в Софийска градска художествена галерия с участието на издателя Виктория Бисерова, журналиста Светослав Иванов, литературния критик проф. Миглена Николчина и актрисата Ева Волицер.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Enthusiast | All rights reserved | www.enthusiast.bg