Уили Уонка избра своя наследник на шоколадовата фабрика

Уили Уонка избра своя наследник на шоколадовата фабрика
 
Посрещнахме рождения ден на Роалд Дал и на Чарли Бъкет с голям детски празник
 
13 септември 2014 г., София.Тази година много почитатели на Роалд Дал посрещнаха рождения ден на британския писател с голям детски празник в Paradise Center, организиран от издателство „Ентусиаст“съвместно с търговския център. Освен Световния ден на Роалд Дал празнувахме и 50-годишнината на любимата история на малки и големи „Чарли и шоколадовата фабрика“. За децата имаше много забавления, игри, подаръци и разбира се, огромно количество шоколад, с който отбелязахме и Деня на шоколада. Малчуганите ще посрещнат първия учебен ден подготвени със закачалка за врата „Не ме безпокойте, чета!” с мотиви от историите на Роалд Дал, както и с бележник с юбилейната емблема „50 години „Чарли и шоколадовата фабрика”. За няколко часа малките читатели имаха възможността да се потопят в автентичната атмосфера от историите на Роалд Дал. Гвоздеят на програмата беше самият Уили Уонка, придружен от Верука Соут, които пресъздадоха сцена от историята за Чарли Бъкет специално за децата.
 
Официален гост на събитието беше заместник-посланикът на Великобритания Сара Райли, която освен представител на кралството е и сред най-ревностните почитатели на Роалд Дал. „Само от две седмици съм в България и за мен е много приятна изненада да разбера, че историите на Роалд Дал са толкова популярни тук, колкото и във Великобритания. „Чарли и шоколадовата фабрика“ е сред най-любимите ми книги. Сигурна съм, че всички искаме да видим тази чудесна фабрика с реката и водопадите от шоколад!“, сподели британският зам.-посланик Райли.
 
Специално за децата любимите си откъси от книгите на Роалд Дал прочетоха Посланиците на четенето от „Забавното лятно четене“ – детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка, Спаска Тарандоваот фондация „Глобални библиотеки- България“ и поетът и журналист Марин Бодаков. Четенето, в което се включиха и децата, протече на големия бял стол на БНТ, познат от инициативата „Малкото голямо четене“.
 
Децата имаха възможност за първи път да оцветяват оригиналните илюстрации на Куентин Блейк към книгите на Роалд Дал в специално създадените работилници от еко материали. Те се включиха и в конкурс за рисунка на тема „Моят любим герой от Роалд Дал“, а жури от трима родители избра шестте най-красиви рисунки. Начинаещите художници бяха наградени лично от Уили Уонка. В края на събитието повелителят на шоколадовата фабрика избра своя наследник и му връчи „златния билет“, който донесе на притежателя си голяма награда – пълен комплект книги на Роалд Дал и, разбира се, много лакомства.
 
Изложбата с всички рисунки на децата от работилницата ще бъде сред основните акценти на инсталацията на „Ентусиаст“ по време на Park(ing) Day, който ще се проведе на 19 септември 2014 г. Всеки желаеш ще може да я разгледа на ул. „Гурко“ пред Телефонната палата, където издателството ще продължи честванията за 50-годишнината на „Чарли и шоколадовата фабрика“.
 
На Световния ден на Роалд Дал беше представена и най-новата книга на издателство „Ентусиаст“ от Разказвач №1 в света – „Огромният крокодил“. Това е първата история за деца на Роалд Дал, която поставя началото на легендарното партньорство между британския писател и Куентин Блейк. Изданието излиза за първи път на български език, с оригиналната корица и цветни илюстрации. Децата бяха нетърпеливи да се запознаят с новата вълнуваща история от Разказвач №1 и някои започнаха четенето ѝ още по време на празника.

Вижте репортаж на БНТ от събитието тук.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg