Съюзът на българските писатели обяви Светлозар Стоянов за най-добър млад автор

Сборникът с разкази „Гравюра от белези“ отличен с Националната литературна награда „Николай Хайтов“

29 октомври 2014 г., София.Вчера на церемонията по връчването на Националната литературна награда „Николай Хайтов“, талантливият писател Светлозар Стоянов бе отличен с награда за най-добър млад автор за 2014 г. за сборника си с разкази „Гравюра от белези“, издание на „Ентусиаст“. Сборникът е публикуван през април тази година и вече жъне първите си успехи. Носителят на националната награда „Южна пролет“ за 2010 г. Светлозар Стоянов добавя още едно отличие към обещаващата си биография на писател и дава сериозна заявка да се превърне в едно от най-успешните открития за българската съвременна проза.
 
Националната литературна награда „Николай Хайтов“ е учредена от Народно читалище „Николай Хайтов -1936“ през 2003 г., като съорганизатори са Съюза на българските писатели, вестник „Земя“ и фондация „Николай Хайтов“. Тя се връчва всяка година в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители за книга с белетристика или публицистика, утвърждаваща националните традиции, нравствеността и родолюбието, духовните послания на писателя Николай Хайтов.
 
„Гравюра от белези“ е пъстра мозайка от интригуващи разкази, които разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът Светлозар Стоянов рисува в детайли вдъхновен портрет на съвременността, поднесен с нужната доза артистизъм, индивидуалност и хумор.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg