Николай Стоянов представи новата си книга „Случаят „Ванга“

На 14 май 2012 г. в Народния театър „Иван Вазов“ писателят Николай Стоянов представи книгата си „Случаят „Ванга“, издание на „Ентусиаст“, посветена на известната по цял свят петричка пророчица Ванга. Специално участие по време на официалната част на премиерата взе академик Антон Дончев. В книгата авторът Николай Стоянов, родственик на Ванга по бащина линия, който е имал възможност да я наблюдава отблизо над 20 години, е събрал своите и семейни спомени за пророчицата от дете до около 70-те години на XX век.
 
Освен текстове, посветени на Ванга, книгата разказва и много за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години. Николай Стоянов разкрива интересни факти и случки за взаимоотношенията ѝ с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното. Сред най-любопитните са историите на пророчицата с Людмила Живкова, който винаги са се провеждали при затворени врати при строга конфиденциалност.
 
Книгата съдържа и две много лични истории за близки роднини на семейството, които Ванга предрича. Едната е за братовчедката Вера, която тогава живее в Острава, и която е убита в хаоса на събитията и омразата към всичко съветско и руско, завладяла в месеците на съпротивата голяма част от народа на Чехословакия, само защото е омъжена за руснак. Втората е за друг родственик на фамилията - Методи, бунтар по душа. Верен на авантюристичната си натура, той напуска България в онези строги времена, когато социалистическата власт определя бягството през границата като политическо престъпление, и намира смъртта си в далечна Африка. „Това, което може би най-силно ме изненадваше у нея, беше, че в своите видения тя преплиташе световните катаклизми с личните истории на отделни хора“, разкри Стоянов.
 
На премиерата на книгата имаше сериозно представителство на БАН. Освен акад. Антон Дончев, събитието уважиха и академик Румен Скорчев, академик Светлин Русев, както и литературната изследователка, член-кореспондентът проф. Милена Цанева. Гости на събитието бяха още близки, приятели и колеги на автора, а също и част от героите от книгата – Светлин Русев, Александър Абаджиев, Тома Томов, към които авторът изказа специална благодарност за помощта им, която те му оказват при написването ѝ. „Без тяхната помощ тази книга щеше да загуби част от колоритността си“, сподели Николай Стоянов. Той разкри още, че Евтим Евтимов му напомня за дъщерята на Ванга – Венетка, за която почти не се е писало в предхождащите „Случаят Ванга“ книги. Макар че я взима от чуждо многодетно семейство, пророчицата я отглежда като свое собствено дете. В книгата Стоянов разкрива любопитни факти за дъщерята на Ванга – за любовта и едновременно строгостта, с която пророчицата е подхождала към Венетка, или „керката ми“, както я е наричала тя до смъртта си.
 
По време на премиерата Николай Стоянов отговори и на най-често задавания му въпрос, а именно защо книгата се появява чак сега: „Въпреки че често приживе баща ми ме подканваше да напиша книга за нея и да „използвам“ и неговите спомени докато е жив, аз исках тази книга да отлежи в съзнанието ми, да намеря своята гледна точка. За кратко време се появиха много издания, посветени на Ванга, но те не са написани от писатели, а от хора, които са се докосвали за кратко до нея по един или друг начин, и може би до някъде ми се искаше моята книга, посветена на пророчицата, да не понесе част от негативите на останалите издания“.
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg