Приказният свят на Вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев

В деня на пролетното равноденствие – 21 март 2014 г. (петък) от 18,00 ч. – Националният музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия) представя изложбата „Приказният свят на вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев“. Изборът на датата не е случаен. На 21 март започва разказът в книгата „Приказка за вълшебната флейта“, както и в либретото на едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт. С началото на пролетта природата се възражда отново за живот и нощта отстъпва пред деня. Тези жизнеутвърждаващи метаморфози са същността в историята за Тамино и Памина. Те са изворът на вдъхновение за автора на илюстрациите към книгата, посветена на Моцартовия шедьовър.
 
Националният музей на българското изобразително изкуство, фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ реализират изложба, в която са включени 150 подготвителни рисунки, ескизи и илюстрации на Пенко Гелев за книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Съвместният мултимедиен проект на фондацията и издателството излезе през есента на миналата година.
  
В рамките на изложбата ще се проведат творчески работилници, водени от Пенко Гелев, на които децата ще имат възможност да надникнат в творческата вселена на един художник и сами да създадат своя собствена приказка. Срещите на тема „Фантастични светове – рисуване на същества и герои“ ще се проведат на 22 и 29 март, както и на 5, 12 и 19 април от 12,00 ч. в залите на Националният музей на българското изобразително изкуство и са отворени за всички желаещи.
 
През 2013 г. на годишните награди на асоциация „Българска книга“ „Златен лъв“, в рамките на Софийския международен панаир на книгата, „Приказка за вълшебната флейта“ е отличена с две грамоти: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“.
  
„Не знам дали е възможно да запазиш детето в себе си, но според мен е важно да помниш как си се е чувствал когато си бил дете“, споделя Пенко Гелев.                     
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg