„Приказка за вълшебната флейта“ отличена с поредна награда

XVI Националeн фестивал на детската книга бе проведен в Сливен в периода 7–9 май 2014 г. В категорията „Илюстратор“ е отличен художникът Пенко Гелев. Книгата „Приказка за вълшебната флейта“ , илюстрирана от Гелев, е философска алегория, чиято символика поставя вечните въпроси за Любовта, Познанието и Смъртта. „Приказка за вълшебната флейта“ е от книгите, за които всяка библиотека мечтае, от съкровищата, които се предават от поколение на поколение. Още щом я докоснете, разбирате, че това луксозно издание е изработено с много любов и хората, участвали в неговото създаване, имат какво да споделят с вас.

Изкуството на Гелев – един мечтател и фантаст, който създава нови пространства и образи – спомени от изчезнали светове подчертава уникалността на проекта „Приказка за вълшебната флейта“. Поредно доказателство за вълшебството на историята е, че илюстраторът на „Приказка за вълшебната флейта“ получи освен признание и Националната награда „Константин Константинов“ за 2014 г.
 
Председателят на журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за 2014 г. бе Игор Чипев – държавен експерт („Дирекция нематериално културно наследство“ към Министерство на културата) и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен Росица Петрова-Василева – организатор на XVI Националeн фестивал на детската книга.Повече за Пенко Гелев:

Пенко Гелев е роден през 1968 г. в гр.Асеновград. Завършил е художествените гимназии в Пловдив и София.
Той е издател и главен редактор на комикс списание „Рикс“, автор на сценарии и продуцент на игралните филми „Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“, както и на телевизионните образователни предавания „Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“.
Автор е на 22 комикс книги за британското издателство The Salariya Book House (2006–2012). Той е част от групата „Проектът „Дъга“, с която през 2012 г. издават комикс албум „Над дъгата“, последван от едноименната изложба.

През 2013 г. илюстрира книгата „Приказка за вълшебната флейта“, издадена от издателство „Ентусиаст“. Още преди публикуването ѝ, по време на годишното издание на COW INTERNATIONAL DESIGN FESTIVAL за 2013 г., авторитетно жури от цял свят отрежда награда на Пенко Гелев за илюстрациите към изданието.
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg