„Нощем с белите коне“ за 100 г. Павел Вежинов

Ново издание на „Нощем с белите коне“ ще бъде отпечатано за 100-годишнината на Павел Вежинов. Никола Делчев Гугов, както е името по паспорт на писателя, е роден на 9 ноември 1914 г. Представянето на преиздадения роман ще бъде няколко дни след това – на 13 ноември в Столичната библиотека. Ще бъде наредена и изложба, посветена на творбата и нейните адаптации.
 
 

На едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания на книгата през годините – на български и на чужди езици. Ще бъдат експонирани лични вещи на писателя, които за първи път ще напуснат семейния архив, както и оригинални негови портрети. Ценителите ще могат да научат любопитни факти и отзиви за романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“, както и за филмовите им продукции.
 
Романът е публикуван за първи път през 1975 г., през годините е преиздаван многократно. До момента книгата е преведена на руски, украински, молдовски, грузински, казахски, литовски, естонски, полски, словенски, чешки, румънски, немски, френски, китайски и виетнамски. По сценарий на Павел Вежинов през 1985 г. е заснет филм с участието на Николай Бинев в ролята на академик Урумов.
 
Последното издание на „Нощем с белите коне“, което българските читатели прелистват, се е появило преди 14 години и днес нито една книжарница не го предлага. „Ентусиаст“ ще го отпечата отново не само като книжно издание, а и в електронен вариант.
 
Организатори на представянето в Столична библиотека са издателствата „Ентусиаст“ и „Сиела“. Събитието е част от културната програма на Столична библиотека, посветена на месеца на Павел Вежинов, която се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg