„Фантастичният господин Фокс“ вече и у нас

Младото издателство „Ентусиаст“ е решило да направи своя дебют на българския книжен пазар по очарователен начин - с детския роман на писателя Роалд Дал „Фантастичният господин Фокс“.

Приключенията за палавата лисица се издават за първи път у нас. Господин Фокс успешно надхитря съседите си фермери и краде храна под носа им. Всеки път когато отмъкне пиле от Богис, Бънс и Бийн, те побесняват.

Тримата фермери са най-големите подлеци в долината и са съставили коварен план да изкопаят веднъж завинаги лисицата от дупката ѝ. Но те не знаят, че господин Фокс също си е подготвил план...

Издаден за първи път през 1970 г., днес детският роман е световен бестселър. През 2001 г. книгата е адаптирана за театрална сцена, а премиерата й в операта се състои през 1998 г. в Лос Анджелис.

Тази година филмовата версия на историята получи номинация за „Оскаp“ в категорията „Анимационен филм“.

Издателство „Ентусиаст“ подготвя за българските почитатели на Роалд Дал и преиздаване на известния му роман „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Семейството на писателя е от Осло, Норвегия, но самият той се ражда в град Ландаф в Уелс през 1916 г. Освен книгите Роалд Дал обичал много самолетите, а страстта му към шоколада го превърнала в дегустатор към фирми - производители на такива десерти. Също така обичал да си измисля и нови думи, които могат да се срещнат навсякъде в книгите му.

Много от романите на Дал са написани в тухлена колиба, построена специално за него край овощната градина на дома му „Джипси хаус“. Колибата била боядисана в бяло с жълта входна врата – любимият цвят на писателя.

В нея имало всевъзможни приспособления: стол с изрязана в облегалката дупка, за да не притиска наранения гръбначен стълб на писателя, дъска за писане с определена дебелина, поставена под точно определен ъгъл, и стар куфар, пълен с дърва, който служел за поставка за крака. Роалд Дал увивал краката си в зелен спален чувал. Сглобил си и паянтова електрическа печка, окачена с две жици на тавана, и я придърпвал към себе си, когато му станело студено на пръстите. Роалд не пускал никого да влиза в колибата, затова тя никога не била почиствана.

Единственият предмет вътре, който се почиствал редовно, била дъската за писане, която писателят сам проектирал и изработил. Тя била облицована със зелено сукно, а Роалд използвал стара четка за дрехи, за да помита парченцата гума, които оставали след триене, като просто ги събарял на пода, където си и оставали.

И до днес колибата все още изглежда по същия начин, както Роалд я оставил, и всичко в нея е подготвено за писане. Фасовете му все още стоят в пепелника, а кошчето за боклук е почти пълно с листове хартия.

Сякаш Роалд Дал просто е излязъл за малко...
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg