„Фантастичният г-н Фокс“ на български

Миналата година „Фантастичният г-н Фокс“ стана поредният детски роман от Роалд Дал, екранизиран с участието на кинозвезди.

Главните роли се озвучаваха от Джордж Клуни и Мерил Стрийп, а филмът на реж. Уес Андерсън беше номиниранза „Оскар“ при пълнометражните анимации.

Сега книгата излиза и на български, като дебют за издателство „Ентусиаст“.

Главният герой г-н Фокс е лисица, която успешно надхитря съседите си фермери и краде храна под носа им. Всеки път, когато той задигне пиле от стопанствата им, Богис, Бънс и Бийн побесняват.

Тримата фермери са най-големите подлеци в долината и са съставили коварен план да извадят веднъж завинаги лисицата от бърлогата им.

Те обаче не знаят, че г-н Фокс също има фантастичен план...

Роалд Дал (1916-1990 г., RoaldDahl.com) е известен и с други свои романи за деца, например „Чарли и шоколадовата фабрика“ - екранизирана от Тим Бъртън с Джони Деп в главната роля, - „Матилда“, „Вещиците“, „Г.Д.В.“.

„Фантастичният г-н Фокс“, издадена за първи път през 1970 г., е била адаптирана и като театрална постановка през 2001-ва.

На 22 септември 1998 г. в Лос Анджелис пък е била премиерата й на оперната сцена, припомнят от издателството и допълват малко биографични данни за писателя.

Семейството му е от норвежката столица Осло, но самият той е роден в град Ландаф, Уелс, през 1916 г.

Освен книгите, като дете обичал и самолетите, а освен това дегустирал шоколад за производител на сладкарски изделия. Имал навик да си измисля и нови думи, които могат да се срещнат навсякъде в книгите му.

Много от книгите си написал в тухлена колиба,

построена специално за него край овощната градина на дома му „Джипси хаус“, боядисана в бяло и с жълта входна врата.

В къщурката имало всевъзможни приспособления - като стол с изрязана в облегалката дупка, за да не притиска травмирания му гръбначен стълб, или стар куфар, пълен с дърва, който служел като опора за краката.

Роалд Дал увивал краката си в зелен спален чувал. Сглобил си и паянтова електрическа печка, окачена с две жици на тавана, която придърпвал към себе си, когато му станело студено на пръстите.

Не пускал никого да влиза в колибата, затова тя никога не била почиствана.

Единственият предмет вътре, за който били полагани редовни грижи, била дъската за писане, проектирана и изработена от самия писател с определена дебелина и поставена под точно определен ъгъл.

Тя била облицована със зелено сукно, а парченцата гума, останали след триене, Дал просто събарял на пода със стара четка за дрехи - и те си оставали там.

И до днес колибата все още изглежда така, както навремето, и всичко в нея е подготвено за писане.

Фасовете му все още са в пепелника,

а кошчето за отпадъци е почти пълно с листове хартия. Сякаш Роалд Дал просто е излязъл за малко...
Сред произведенията му за възрастни, издадени и у нас, са „Моят чичо Осуалд“ и поредицата „Разкази с неочакван край“, екранизирана за телевизията.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg