10 любопитни факта за „Чарли и шоколадовата фабрика“

1.     Книгата е вдъхновена от приказките за лека нощ, които Роалд Дал измислял и разказвал на първите си две деца – Оливия и Теса.

2.     Оригиналното и първоначално заглавие на книгата е „Шоколадовото момче на Чарли“. В сюжета, който така и не вижда бял свят, Чарли е едно от десетте деца, които намират златен билет в шоколад и така печели обиколка из фабриката на Уили Уонка. Това пътуване обаче завършва със злополука за Чарли, тъй като той потъва в шоколадов басейн и се превръща в лакомство, а после бива купен като Великденски подарък за малко момиченце.

3.     Господин Уили Уонка първоначално е познат като Господин Ричи.

4.     Умпа-лумпите до последния момент са се казвали Уипъл-скръмпетс.

5.     Филмовата адаптация от 1971 г. по идея на режисьора Мел Стюарт се реализира благодарение на дъщерята на Стюарт. Момиченцето Маделин носи книгата у дома и я  прочита три пъти. Тя казва на баща си, че иска именно той да направи филм по „Чарли и шоколадовата фабрика“. По стечение на обстоятелствата, точно в този момент, партньорът на  Мел Стюарт – продуцентът Дейвид Уолпър, води преговори с рекламент агент, който иска да финансира проект, свързан с шоколада. Решено и направено!

6.     Роалд Дал искал Питър Селърс или Спайк Милигън да играят Уили Уонка във филма. Стюарт и Уолпър искали страхотния пеещ, танцуващ, носител на наградата Тони, Джоел Грей, но осъзнали, че, ако децата-актьори пораснат на височина по време на снимките могат да се извисят значително над звездата, чийто ръст бил около метър и петдесет. Най-накрая, когато Джин Уайлдър се явил на кастинг, те разбрали, че са открили перфектния човек за ролята.

7.     Джули Коул, която играе ролята на Верука Солт сега работи като детски психотерапевт, а Питър Остръм, превъплатил се в ролята на Чарли в момента е един от най-добрите ветеринарни лекари в Ню Йорк.

8.     Съществуват общо пет чернови на книгата, които се съхраняват в архивите на музея на Роалд Дал в английското графство Бъкингамшир. Смята се, че Роалд Дал унищожил първоначалната история по препоръка на малкия си племенник, който заявил, че тя е „боклук“.

9.     Когато за първи път е публикувана книгата  (през септември 1964 г.), от нея се продават 10 000 екземпляра през първата седмица. The New York Times нарича събитието „чиста радост“.

10.  Роалд Дал пожелал да работи заедно със сравнително непознат млад артист на име Морис Сендак, който да илюстрира първото издание. Но художникът отказал да участва в проекта, заявявайки, че е твърде зает да илюстрира книгата и че времето, което изискват е непосилно за него.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg