Леа Коен представи новия си роман „Сбогом, Брюксел“ в Деня на Европа

Вчера, 9 май, когато чествахме Деня на Европа, в книжарница „Пингвините“ в подлеза на Ректората Леа Коен отбеляза публикуването на новата си книга „Сбогом, Брюксел“, издание на „Ентусиаст“. „Сбогом, Брюксел“ е криминално-политически роман, основан на два действителни случая, на които писателката е била не само свидетел, но и косвен участник по време на мандата си като посланик в столицата на Европа. Книгата представи Люба Кулезич, а комисар Кристалина Георгиева поднесе приветствие на авторката чрез Даниел Гьорев, член на нейния кабинет.
 
„Това е третата книга на Леа Коен, която представям, и то не по задължение, защото с Леа сме изключително близки приятелки, а и до голяма степен ни обединява това, което тя пише. Новият ѝ роман е може би една от най-тъжните книги за Българи. „Сбогом, Брюксел“ звучи като последната българска невъзможност. Това е нашето сбогуване с Европа. Един лек намек, че илюзията Европа не може да се случи с нас“, сподели с гостите Люба Кулезич. От своя страна Леа Коен разкри авторския замисъл на романа - желанието да запознае читателя не с онзи Брюксел, познат на аудиторията от гледна точка на политиката от високо ниво, а по-скоро с белгийския Брюксел, с неговите потайности и непознати страни. „Тази книга е за драмата на отделния човек, за драмата на онези хора, които напуснаха стихийно България неподготвени, в желанието си да избягат от един режим“, сподели Леа Коен.
 
Събитието привлече многобройна публика - политици, дипломати, журналисти, литератори и кинорежисьори. По време на официалната премиерата бе излъчен за първи път и видеотрейлърът към книгата, в който е използвана фотосесия „Брюксел“ от Майкъл Лий.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg