Ива Йолова представи дебютната си книга „По думите ще ги познаете“

Журналистката Ива Йолова представи сборника си „По думите ще ги познаете“, издание на „Ентусиаст“. За първи път в една книга са събрани биографични очерци за именити българи, представители на различни сфери на българското изкуство. В нея са включени 49 вълнуващи истории за майсторите на словото и изкуствата, които ги разкриват такива каквито малко хора са имали възможност да ги видят. Пречупена през историята на отделния творец, тази книга разкрива психологията, страстите, греховете и надеждите на времето, в което живеем. В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката. 

Авторката има привилегията да познава лично голяма част от героите в книгата. С някои я среща професионалната ѝ практика на журналист, с други изгражда близки приятелства. Извън своите значими обществени роли, звездите на българското кино и театър, скулпторите и именитите художници, писателите и поетите са показани такива, каквито са – без маски и грим, хора с различни съдби, но обединени от всеотдайността и обичта към таланта. „Това е една изключителна заслуга на Ива, защото тя снима, сканира, запазва за нас, за времето, образите на 49 български майстори“, сподели Димитър Шумналиев, който представи книгата.
  Ива Йолова разкри мотивите си за написването на книгата, както и любопитни факти от работата по нея. „Ще попитате защо точно 49, а не 50 например? Защо точно тези 49? Първият възможен отговор е, защото най-често съм ги срещала по пътя си на журналист, а по-късно и на приятел. Защото така съм ги отделила като стойност в моята собствена нравствена стълбица. Защото мнозина от тях вече ги няма, а искам да се помнят. Защото тези, които са сред нас, искам да бъдат чути“, разкри авторката. Специално за гостите на събитието Ива Йолова прочете емблематични строфи и думи на герои от книгата 

- на Валери Петров, Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Йордан Радичков, Никола Анастасов, Ивайло Петров, Виктор Пасков, както и цитати от интервюта със Светлин Русев, Калин Донков, Антон Дончев, Любен Зидаров, Румен Скорчев и други.
 
Събитийната зала на Книжен център „Гринуич“ се оказа тясна, за да побере потомците на вече покойните знаменитости, както и представители на съвременното изкуство, колеги журналисти и близки на авторката. Сред гостите на премиерата бяха: академик Светлин Русев, Любен Зидаров, Игор Чипев, изкуствоведът Филип Зидаров, поетът Калин Донков, актьорът Никола Анастасов, поетесата Валентина Радинска, писателят Николай Стоянов, живописецът Иван Димов, съпругата на Константин Павлов - Мария Павлова, на Иван Динков - актрисата Белла Цонева, на Ивайло Петров – Офелия Петрова, Пенка Михайлова, позната сред приятелите на Виктор Пасков с името Яник, художниците Донка Павлова и Динко Стоев и други.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg