„Стара хартия за нова книга“ за четвърта поредна година

За четвърта поредна година ще се проведе кампанията „Стара хартия за нова книга“. Инициативата отново ще протече под надслов „Почисти и прочети” и ще бъде насочена към деца от всякаква възраст и техните родители и учители. Основната цел на събитието е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци.

През 2016 г. отново ще се запази националния характер на инициативата и тя ще се състои освен в София и в още три областни града в страната. В Хасково събитието ще се проведе на 10 септември в рамките на седмицата на празниците на града.В София инициативата ще се състои на 11 септември и ще бъде част от Културния календар на столицата. Във Варна „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе на 17 септември в рамките на младежкия фестивал “Funcity+“ в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. Последното събитие ще е в град Русе на 18 септември. Всички мероприятия са със съдействието на съответните общини и регионалните библиотеки.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е събитие с изключителен принос за културния живот на общините и цели да развие културни и екоценности у най-малките представители на обществото. Всички активности по време на мероприятието са с обществена насоченост и са обвързани с обогатяване на знанията, екокултурата и любовта към книгата и четенето.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител на събитието и предаде поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. През целия ден чрез различни забавни инициативи, децата ще усвояват знания за рециклирането  ̶  как да пазят природата, как да събират разделно отпадъците, и умения за създаване на предмети от отпадъци.

Средствата от събраната стара хартия в четирите града ще бъдат използвани за  публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“. 

Организатори на събитието са: Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“ и BS Films.
 
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg