Шведският бестселър "Хипнотизаторът" и на български

В края на месец ноември издателство „Ентусиаст“ публикува на българския книжен пазар един от най-успешните шведски трилъри – "Хипнотизаторът" от Ларш Кеплер.

Почитателите на Стиг Ларшон ще бъдат приятно изненадани, че на литературната сцена се появи негов достоен заместник. Новата шведска звезда Ларш Кеплер заслужено се нарежда сред най-популярните автори на криминални четива в световен мащаб. Зад нея се крие един изключително успешен творчески тандем – съпрузите Александър и Александра Андорил.

В живота те са щастливо семейство с три дъщери, а в литературата са избрали псевдонима Ларш Кеплер не случайно - като почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер. Още с появата си техният първи роман "Хипнотизаторът" заема челни позиции в класациите за книги в Швеция, а по-късно и в много страни по света. Днес "Хипнотизаторът" е преведен на над 30 езика. През октомври 2012 г. се очаква и световната премиера по кината на екранизацията на романа, дело на режисьора Ласе Халстрьом.

Криминалният инспектор Юна Лина е главно действащо лице в трите романа на Ларш Кеплер. Действието в "Хипнотизаторът" се развива в град Тумба, Швеция, където инспектор Лина разследва жестоко тройно убийство. Извършителят е на свобода, а има оцелял свидетел – момчето, чието семейство e убито. Детето е в тежко психично състояние. В мразовитите декемврийски дни преди Коледа трябва наистина да се бърза, преди убиецът да посегне и на сестрата на оцелялото момче. Остава само една възможност за разплитане на случая – хипнозата. Преди десет години доктор Ерик Мария Барк се е занимавал усилено с хипноза, но е обещал да не прибягва до нея заради професионални проблеми и морални обвинения, произтекли от ужасни събития, случили се с негова терапевтична група. Обетът е нарушен и момчето хипнотизирано. Хипнотизаторът успява да извади страшната истина за гибелта на семейството на Йозеф и за ролята на сина им в зловещите събития. Резултатът от сеанса повлича като лавина едно след друго събития на ръба между живота и смъртта.

Разтърсващо преживяване за любителите на добрите трилъри, "Хипнотизаторът" притежава най-добрите качества на брилянтните шведски криминални романи от последните години, които печелят световна публика.

Историята е наситена с много психологизъм и реализъм едновременно, а напрегнатото действие несъмнено задържа вниманието на читателите до самия ужасяващ край. Романът притежава всичко, което те очакват от един добър трилър – динамичен, добре замислен, многопластов.

На въпроса как са могли да напишат толкова смразяващ трилър като "Хипнотизаторът" и защо шведските трилъри са толкова успешни, авторите отговарят така: "По някакъв начин шведското общество е много добро, почти перфектно на повърхността си, а това подтиква писателите да видят онова, което е под повърхността... Ние се чувстваме сигурни в Швеция. Ето защо можем да пишем тези ужасяващи книги и да открием истински плашещото…".

Успешният писателски тандем има още два романа – "Договорът "Паганини" и "Свидетелят на огъня".
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg