„Отразяването на действителността не е нищо без подправките на таланта“

20 май 2014 г., вторник, София.Снощи в Книжен център „Гринуич“ двама от най-известните съвременни български писатели – Калин Терзийски и Емил Андреев – представиха новия сборник с разкази „Гравюра от белези“ от Светлозар Стоянов. Книгата е пъстра мозайка от интригуващи разкази, които разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът рисува в детайли вдъхновен портрет на съвременността, поднесен с нужната доза артистизъм, индивидуалност и хумор.
 
Виктория Бисерова от „Ентусиаст“ разказа за първата си среща с автора и неговия талант. „Последните няколко години е направено много за българското книгоиздаване именно от българските автори, които активно издават книги, срещат се с читатели, пътуват из цялата страна. Убедена съм, че с автори като Светлозар Стоянов към търсенето на български книги ще има все по-голям интерес. Тази цел като че ли вече е постигната. Предстои ни по-голямото предизвикателство, а именно как да успеем да покажем на света, че при нас има изключителни автори и да започнем да четем техните книги на други езици. Сигурна съм, че това един ден ще се случи и го пожелавам на Светльо от сърце“, сподели с присъстващите Виктория Бисерова.
 
Писателят Емил Андреев разкри пред гостите, че първоначално е подходил към ролята си на редактор на сборника с известна доза скептичност. Разбира се, неоправдано, защото само след прочитането на няколко разказа бързо се убеждава в безспорния талант на младия писател. „По времето, в което четях сборника „Гравюра от белези“ на Светлозар, трябваше да представям двама немски автори, единият от които с унгарски произход, които са от неговото поколение. И успях да видя нещо много общо в литературата на това поколение, едно изключително точно отразяване на действителността, в която живеят. Много точно око и наблюдателсност особено към детайла на епохата и на времето. Явно тяхната дейност като журналисти, защото и другите двама автори са журналисти, ги е научила да бъдат много внимателни към това, което се случва около тях, да не изпускат нищо, да виждат и да чуват всичко, когато става дума за важните неща от живота“, сподели Емил Андреев.
 
Ексцентричен и много артистичен, в официалнта част на премиерата се включи и писателят Калин Терзийски. „Тази книга, на която аз съм един от първите фенове, е от тези книги, които ще отидат там, където българи искат да се чувстват българи и да четат българска литература, включително и в България. И да преживеят отново българския си дух и учудващото, странно преживяване да си българин“, разкри Калин Терзийски и добави, че „отразяването на действителността не е нищо без подправките на таланта. Светльо има предостатъчно от тях, наистина. Ето това е добър майстор!“.
 
„Аз не се възприемам като писател в общоприетия смисъл на думата. Не се приемам дори и като автор. Аз по-скоро възприемам себе си като изобразител. Обичам да изобразявам нещата“, сподели Светлозар Стоянов и разказа на гостите как сборникът „Гравюра от белези“ е негова сбъдната мечта – да я види сред лавиците с книги от български автори. „Много е ангажиращо да накараш днес хората да отделят малко от своето време, още по-ангажиращо е да ги накараш да те прочетат. За това ние трябва много да внимаваме какво пишем, за да не губим времето на нашите читатели“, с тези думи завърши писателят.
 
Разказите в сборкика „Гравюра от белези“ са групирани тематично и разделени в три основни цикъла. Първият,„Бай Народ“,представя фрагменти от глобалния проблем с все по-застаряващата ни нация на фона на високотехнологичното развитие на държавите. В него читателите ще видят обществения портрет, нарисуван от талантлив наблюдател, видял процесите в обществото така ясно, както никой преди това. Разказите от втория цикъл – „Гравюра от белези“ – проследяват персоналното и творческото развитие на главния герой, акцентират върху пречистващата роля на изкуството и литературата в частност. Последният цикъл от сборника – „Унижението да измисляш“ – представя журналистическия поглед на Светлозар Стоянов върху проблемите за правдивото отразяване на събитията, както и за ролята на реализма в съвременната художествена литература.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg