Страшни зверове в стихове с неочакван край

Крокодил и лъв, които обичат да похапват крехки сочни дечица. Летяща крава, която атакува хората с кравешка тор. Мравояд, който изяжда възстаричката леля с неподходящото име Мрафка. Къде другаде бихте могли да ги срещнете, ако не в детска книга на Роалд Дал! Откъде другаде бихте могли да научите, че:
 
„Момичетата обаче не са вкусни с горчица,
 
защото тя не върви с плисета и къдрици.”
 
Между кориците на „Страшни зверове” (изд. Ентусиаст) ви дебнат крокодил, прасе, лъв, скорпион, мравояд, таралеж, крава, гигантска жаба и едно коремно чудовище. Деветте римувани истории са в типичния за Роалд Дал стил – леко зловещи, с неочакван (за детски стихове) край и лишени от лицемерие и фалш по отношение на истината за човешката природа. 
 
Мистър Дал не се колебае да покаже на децата, че човекът не е най-важното същество на света, нито пък е най-справедливото или благородното. Съгласете се, че зловещата постъпка на прасето-гений, отглеждано за храна, е съвсем логична и оправдана. Както и защитната реакция на таралежа или пък метаморфозите на гигантската жаба във Франция пред тълпата гладни французи с ножове в ръце.
 
След прочита на твърде различните от канона детски стихове по-опитните читатели не могат да не се запитат кои всъщност са страшните зверове – хората или животните. Винаги можете да разчитате на Роалд Дал да ви посочи нетрадиционна перспектива и честен отговор на този въпрос.
 
„Страшни зверове” не е издавана досега на български и удоволствието да се запознаем с още една книга на приказник №1 е неоспоримо, а голяма „вина” за това има и преводът на Катя Перчинкова. 
 
По традиция илюстрациите към думите на майстора на истории с неочакван край са на Куентин Блейк, а вярвам неговият стил вече ви е добре познат. С привидно небрежните си щрихи – грозно закривен крокодилски нокът, детски устни извити като буква „Л” – той умело пресъздава ужаса и изумлението от постъпките на зверовете.
 
Е, събрахте ли достатъчно смелост да четете „Страшни зверове” преди лягане?
 
Екипът на “Детски книги” е верен фен на Роалд Дал и ако сте позабравили някоя отневероятните му  истории, припомнете си ревютата ни: “Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Чарли и големият стъклен асансьор”, “Фантастичният г-н Фокс”, “Вещиците”, “Семейство Тъпашки”, “Жирафът, пеликанът и аз”, “Вълшебният пръст”, “Джеймс и гигантската праскова”, “Костенурке, костенурке”, ”Г.Д.В.”, “Дани – шампион на света”!
 

Автор: Лора Филипова

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg