Представят книгата на Леа Коен "Сбогом, Брюксел"

Днес, в Деня на Европа, издателство "Ентусиаст" публикува новия роман на Леа Коен – "Сбогом, Брюксел", в който авторката разкрива тъмната страна на "сърцето" на Европа, другото лице на Брюксел, което остава невидимо за обикновения европеец.

Премиерата на книгата "Сбогом, Брюксел" ще се състои от 18:30 ч. в книжарница "Пингвините" в подлеза на Ректората. "Сбогом, Брюксел" е криминално-политически роман, основан на два действителни случая, на които писателката е била не само свидетел, но и косвен участник по време на мандата си като посланик в столицата на Европа. Книгата разказва за една провалена шпионска операция под названието "Гласност" и за убийството на брюкселски нотариус, чиито следи водят към българското посолство в белгийската столица. След успешни срещи със западната читателска аудитория Леа Коен поднася на българската публика динамичен и вълнуващ сюжет, подчинен на всички изисквания на съвременния криминално-политически роман. Вярна на убеждението си да пише за неща, които познава отблизо, Леа Коен пресъздава действителна картина на задкулисния живот на европейската столица, която, въпреки фиктивните персонажи, звучи като документален разказ за драматични събития от едно недалечно минало. "За Брюксел може да се пише различно. Може да се пише с надежда. Може и с разочарование. Първият ми спомен от града, в който живях и работих 6 години след промените като първи посланик на България в "сърцето на Европа", беше възхищението от градоустройството на белгийската столица. Широки булеварди, които модерният урбанизъм беше запазил от осквернението на автомобилния трафик, напъхан под земята, където му е мястото, дървета по всички улици, паркове и градини, достолепни барокови и модерни сгради, спокоен ритъм на живота. Мина известно време, докато разбера, че зад фасадата на благополучието има и един друг свят на интриги, разочарования, лицемерие и престъпност...", споделя авторката Леа Коен. Действието се развива между лятото на 1989 и 1992 година.

Леа Коен е родена в София, завършва "Пиано" и "Музикознание" в Българската държавна консерватория и посвещава много години на музиката. През 1990 г. е избрана за народен представител във Великото народно събрание от СДС и през следващото десетилетие се занимава активно с политика и дипломация. Тя е автор на осем романа, една пиеса и няколко разказа. Нейни произведения са преведени на немски, английски, сръбски и албански език. Романът "Консорциум Алтернус" има голям успех в немския превод на Томас Фрам (под името "Империята Калдерон") и в рамките на няколко месеца през 2010 г. за него в международната преса (Германия, Австрия, Швейцария, САЩ) излизат около 100 рецензии и публикации. Леа Коен е канена в качеството си на писател да изнася лекции и беседи в много страни, между които Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Босна, Турция, Македония. Писателката живее в Швейцария и в България, като всички нейни книги са написани на български език. Най-новата й творба "Сбогом, Брюксел" е завършена през март 2011 г. Това е криминален роман, основан на два действителни случая, на които писателката е била не само свидетел, но и участник по време на мандата си като посланик в столицата на Европа, Брюксел.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg