Запознанство с Парцалев, ефект неповторим

Портрети на някои от вдъхновяващите личности в българската култура е събрала Ива Йолова в книгата „По думите ще ги познаете“. 

Първопричината за появата на изданието са многобройните формални и неформални срещи на журналистката по време на дългогодишната си практика в културните отдели на в. „Народна младеж“, през в. „Труд“ до закрития наскоро в. „Преса“.

Книгата разказва 49 вълнуващи истории за фигури като Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Невена Коканова, Крикор Азарян, Йордан Радичков, Тодор Колев, Николай Гяуров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Валери Петров, Павел Вежинов, Елисавета Багряна, Виктор Пасков, Стефан Цанев…

Журналистката познава лично мнозина от героите в книгата и разкрива детайли от живота им между премълчаното и патетично изреченото за тях, между професионалните анализи на критиката и клишетата. Звезди на българското кино и театър, скулптори и именити художници, писатели и поети са показани такива, каквито шепа хора са имали и имат възможността да ги видят. Напуснали комфорта на сценичните си и обществени роли, без маски и грим, те отварят домовете и сърцата си, за да доверят свои тайни и страхове.

Ива Йолова е завършила Френската гимназия във Варна, журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и има специализация по кинодраматургия във ВИТИЗ. Била е репортер в културния отдел на вестник „Народна младеж“, откъдето е уволнена през 1977-а по идеологическия параграф „за непригодност“ – заради диалог с Борис Димовски и Радой Ралин, посветен на реализацията на младите. Известно време след това я допускат отново в професията – в икономическия отдел на в. „Труд“. В културата я връщат познанията ѝ на чужди езици, когато у нас започват Международните писателски срещи, а тя е във вестникарския екип, интервюирал знаменити автори.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg