Героите от улица "Езерна"

"Дом на улица "Езерна" е вторият роман на Андрей Геласимов, който излиза на български език след "Степни богове".

Роденият в Иркутск писател е по-популярен във Франция и Западна Европа, отколкото в Русия, въпреки че е носител на куп литературни отличия, а през 2009 г. получава и награда "Национален бестселър" за романа си "Степни богове".

В Русия обаче са по-скептични към успеха му в чужбина и част от критиците смятат, че похвалите са преувеличени. Тези коментари обаче явно не се отразяват на романите на Геласимов, защото "Дом на улица "Езерна" е отново пример за добра проза.

В "Дом на улица "Езерна" руският писател пресъздава реалистично живота на една многочислена фамилия – с всекидневните битки за надмощие, с отегчението от семейния живот, липсата на перспективи и любов. Главата на семейството – бащата на четиринайсетгодишната Женка си дава сметка, че "В Москва интелигенцията отдавна не се гнуси от бизнес и че умението да правиш пари вече се смята за достойнство, но тук, в дълбоката провинция, интелигентните по цяла година носеха едни и същи дънки, лепяха счупените рамки на очилата си с тиксо, пиеха водка менте и се тревожеха за непреходните ценности."

На интелигентните герои от улица "Езерна" обаче ще им се наложи да започнат да мислят бързо как могат да спечелят пари. Защото всички членове от фамилията в един момент се оказват запалени по обърканите планове за забогатяване на един от синовете, който прави сметки как да купи от китайците изгодно две хиляди компютъра.

За да финансира начинанието, роднините му залагат апартаментите си и след поредиците от лоши банкови кредити се оказва, че нямат друг избор освен да се събират под един покрив няколко поколения - от бабата и дядото до порасналите братя и сестри, съпрузите им и децата им.

А от сблъсъците между тях тръгват нови истории – и смешни, и тъжни. Андрей Геласимов описва с ирония, но и състрадание сложните роднински взаимоотношения, неизбежните сблъсъци, ругатни и нелепи събития, но той нито за момент не губи оптимизма си и вярата в човека.

На Парижкия панаир на книгата през 2005 г. Андрей Геласимов е обявен за най-четения руски автор във Франция именно заради този лек и ироничен начин на писане.

"Дом на улица"Езерна" се разпространява от изд. "Ентусиаст", преводът е на Васил Данов.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg