На път с гигантската праскова на Джеймс

Малко момче - сираче. Две гадни лели, третиращи детето като хлебарка роб. Странни зелени нещица за случване на удивителни, прекрасни невероятности и една ГИГАНТСКА праскова. Всичко това и много други необикновени неща ще откриете в "Джеймс и гигантската праскова" - новоиздадената на български език книга на Роалд Дал, която отбеляза цели 50 години от първата си публикация.

Предполагам, че вече сте напълно запознати с увлечението ми по книгите на шантавия британски автор. Даже предполагам, че сте участвали в първото издание на "Читателска щафета", нали? Е, ако сте харесали предишните произведения на Роалд, историята за Джеймс и прасковата няма да ви разочарова.

Малкият Джеймс е съвсем обикновено момче, живеещо с прекрасните си родители, докато един ден те не загиват, изядени от носорог. Трагичните събития лишават момчето не само от семейство, но и от хубавата къща на брега на морето. И ако това ви се струва ужасно, почакайте да се запознаете с лелите Спайкър и Спондж, при които е изпратен да живее Джеймс! Жестоки, несправедливи, самовлюбени, алчни и мързеливи - това и нищо повече не представляват двете стари госпожици. Всекидневният тормоз над момчето сякаш им доставя истинско удоволствие, което гарнират с коктейли в двора на пустата си изсъхнала градина.

Но… един ден от храстите на безлюдната градина излиза едно много възрастно и странно наглед човече. То връчва не малкото момче кесийка със странни зелени мърдащи неща и му дава рецептата за щастие. Е, нали не всичко в живота се развива както трябва, на път към кухнята Джеймс изпуска кесийката и зелените неща изчезват светкавично в почвата! Край на щастието!

Да, ама не! Защото в изсъхналата градина, на старото безплодно прасковено дърво се появява плод, който расте и става все по-огромен. И докато лелите продават билети на любопитните посетители, дошли да видят гигантската праскова, Джеймс открива таен тунел, водещ право към сърцевината на гигантския плод. Кой живее вътре? Учудващо познати същества в невероятни размери! Скакалец, паяк, червей, стоножка с 21 крака, божа кравичка, светулка и копринена буба, решени да се отърват от ужасното място, в което живеят.

Как може една такава странна компания, оглавявана от малко момче, да избяга от Спайкър и Спондж с помощта на гигантска праскова? Какво се случи с гадните лели и как чайките вършат страхотна работа? Кой прави дъжда, снега и градушката? Кой боядисва дъгата? Може ли човек, ъ-ъ-ъ праскова да прелети през Атлантическия океан за една нощ и къде се озовава шантавата компания на Джеймс? Всичко това и нито буква по-малко може да прочетете в книжката.

Аз се забавлявах доста. А вие?
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg