Писателката Людмила Филипова представи новото издание на дебютната си книга „Анатомия на илюзиите“ на 13 юни 2018 г. в хотел „Маринела“. Дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, романът, който може да бъде определен като една от най-знаковите книги за българския преход, излезе отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.

„Анатомия на илюзиите“ беше представена от първия си редактор Любен Дилов-син, от редактора на най-новото издание Илияна Бенова-Бени и от главния редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева.

„За мен беше огромна чест да се докосна до още един художествен текст на Людмила Филипова – с цялата му многопластовост и оригинални идеи, вплетени в сюжета“, сподели Илияна Бенова-Бени. „Не е случайно, че дебютният роман на Людмила продължава да бъде интригуващ и днес. Защото той предизвиква интереса не само на съвременниците на прехода, но и на по-младите читатели, които чрез историята на Анна и Борис биха могли да разпознаят себе си и да научат истината за период, който не биха могли да си представят“, отбеляза още Бенова.

„Истината е, че не искам да давам оценки. Книгата е значима, вън от съмнение“, каза Любен Дилов-син, първият редактор на романа. „Никога не бих се наел да правя нещо с нея, ако не бях видял още в самото начало, че това е история, която никой няма смелост да разказва“.

Дилов се върна назад във времето и сподели с публиката историята за първата си среща с романа. „Карбовски ми изпрати текста. Първоначално си помислих, че това са дневници на някаква тийнейджърка, но след това написаното жестоко ме грабна. След като Люси ми донесе последната редакция, с всяка следваща страница проследявах как тя се научава да пише. Пред очите ми израсна един страхотен разказвач“.

Главният редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева отбеляза, че един от най-важните и ценни моменти от романа са мемоарите на дядото на Людмила Филипова, министър-председателя Гриша Филипов. „Това е едно безкрайно интересно свидетелство за тези времена. Докато ги четях, вплетени в невероятната история, си представях една книга, написана само от тях“.

Авторът на „Анатомия на илюзиите“ Людмила Филипова благодари на всички гости и на всички читатели, които са превърнали романа в един от най-четените у нас през последните десет години. Людмила сподели с публиката истинската причина, която я е мотивирала да довърши и публикува книгата. „След като написах първата половина, я занесох на майка ми, която винаги е била най-големият ми критик. Занесох ѝ я в болницата, ужасно място, където тя вече умираше от рак. Майка ми прочете само първата половина и ми каза: „Съвсем искрено – това е най-интересната книга, която съм чела. Моля те, продължи я!“. Така аз повярвах, че от написаното може да излезе книга.

Реших, че е мой дълг да разкажа какво се случи по време на социализма, какво се случи по време на прехода и първите години на демокрацията. Първоначално мислех да създам нещо документално, но в един момент осъзнах, че през моста на книгата можеш да пренесеш важните послания, които най-трайно биха могли да попаднат у сърцата на хората“, заключи Филипова.