Ани Младенова: В любовта не всичко е емоция

Ани Младенова: В любовта не всичко е емоция

Представяме ви очарователната Ани Младенова – преводач на една от най-новите книги на издатество „Ентусиаст“ – „(С)Хвани го, ако можеш“ от Матю Хъси

Матю Хъси – любовният гуру, който стои зад успешните връзки на звезди като Ева Лонгория и Кристина Агилера, най-сетне споделя революционния си подход за намирането на перфектния партньор и отговаря на въпросите, които всяка жена си задава.

След като посвещава години на изучаването на човешките нагласи и отношенията между половете, провежда стотици семинари и заснема поредица от видеа с практични съвети, Хъси решава, че е дошъл моментът да сподели опита си в „(С)Хвани го, ако можеш“.

Крие ли тайни мъжкият мозък, или просто функционира по коренно различен начин от женския? Защо търсенето на идеалния партньор води или до разочарование, или до купища въпроси? Може ли да се съхрани интригата в една дълга връзка?

Вижте какво ни разказа Ани за превода на книгата и защо заглавието на Матю Хъси е толкова успешно.

Ани, благодарим за възможността да поговорим с Вас. Разкажете повече за себе си – как започнахте да се занимавате с преводи на художествена литература? Не е тайна, че преводаческата професия е трудоемка, често времето притиска преводачите, а същевременно се изисква изключителна прецизност.

Всъщност преводите са по-скоро хоби за мен, тъй като имам друга професия. Започнах да превеждам художествена литература като студентка по „Английска филология“ в СУ, но после професионалният ми път пое в малко по-различна посока. В момента (от 2009-а година) съм главен редактор на българското издание на сп. GLAMOUR, а преди това в продължение на пет години заемах същата позиция в Cosmopolitan. Журналистическата си кариера започнах във вестник „Капитал“. За един човек, свикнал да работи в ритъма на периодичния печат, всъщност преводите може да са дори лежерно удоволствие.

Голямо ли е удовлетворението след завършването на един превод. Каква е наградата за Вас като професионалист?

Наградата е да видиш отпечатаната книга и тя да се превърне в бестселър. Има много заглавия, които се продават в милионни тиражи по света, а у нас не успяват да се наложат заради недостатъчно адекватния превод. Така че преводачът заслужено се чувства част от пазарния успех на една книга.

Повод за разговора ни е излизането на пазара на книгата „(С)Хвани го, ако можеш“ – за кого е подходяща тя и с какво е ценна за читателя?

На пръв поглед таргетът на книгата са основно необвързаните жени, които търсят любовта. Но всъщност тя е подходяща за всички хора, които искат да имат пълноценна връзка, или просто се интересуват от динамиката на човешките взаимоотношения. Авторът има изключително добро интуитивно разбиране за кълбото от сложни взаимовръзки, които съществуват между мъжете и жените на различните етапи от общуването им. Наблюденията му, понякога на пръв поглед банални, всъщност са много проницателни. Всеки може да открие по нещо за себе си – от съвети, които да приложиш в действие, за да намериш любовта, до „Еврика“ моменти, когато, четейки, си даваш сметка как грешки и пропуски, които допускаш, системно влияят негативно на любовния ти живот и на отношенията ти с другите като цяло.

Какво можете да ни разкажете за работата си по книгата? Труден ли беше преводът?

Преводът не беше труден, защото авторът пише изключително леко и увлекателно. Той е звезда в социалните мрежи, изнасял е лекции пред десетки хиляди хора и общуването му с читателя е много непринудено, без бариери.

Какво научихте Вие за себе си от книгата?

Че в любовта не всичко е емоция. Има система от правила, които е добре да не забравяме, за да може връзката ни да е пълноценна в дългосрочен план.

Как усетихте специфичния стил и език на автора Матю Хъси?

Всъщност той е много близък до езика на списанията, които създавам вече 14 години, така че ми беше лесно да пресъздам тона (предполагам, че и затова от издателство Enthusiast ме избраха за този превод).

Забавлявахте ли се, докато работихте по превода?

Да, определено.

Матю Хъси е световноизвестен гуру – как оценявате Вие самата неговите съвети и насоки?

Много практични и лесни за следване. И най-важното – даващи резултат. Неслучайно аудиторията му го обожава и той успява да изгради своя бизнес на една доста млада възраст. Това е книга, която може да бъде препрочитана на различните етапи от живота и винаги ще има какво да се открие в нея.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg