„Феноменът ЦСКА" от Георги Атанасов вече е в продажба "Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов продължава своята „Червена библия", посветена този път на 70-годишния юбилей на ЦСКА. Верен на своя полемичен, антисистемен стил, авторът проследява историята на едната от двете спортни институции на България като поредица от битки и конфликти в необявената война между синия и червения полюс.

Книгата „Феноменът ЦСКА - 70 години легенда" е продукция на издателство „Ентусиаст" и вече е в продажба в книжарници в страната. Обемът е 300 страници, а цената - 15 лв.

Очаквайте продажби на специалното издание на стадион „Българска армия" и при празничните събития на 5 май.

За разлика от високопарните четива, издавани по повод на кръгли годишнини, „Феноменът ЦСКА" е по-скоро драматична, отколкото празнична летопис. Това е така, защото наред с възхвалата на великите футболисти и епохалните победи, превърнали ЦСКА в „палач на еврошампиони", авторът слага на масата и най-тежките епизоди от армейската летопис - „възродителния процес" през 1985 година, довел до появата на фикцията „Средец", отнемането на лиценза за Европа през 2008 и фалита на клубното АД през 2015 г., предизвикал заточението на най-престижния български отбор в селските групи.

„Феноменът ЦСКА" е колкото спортна, толкова и социална книга, тъй като Георги Атанасов анализира фактите от сблъсъка на терена и зад кулисите в контекста на историческите тенденции и политическата конюнктура. А при този подход към българския футбол - преди 9 септември 1944 г. след това до 10 ноември 1989 г. и най-вече по време на Прехода, много от героите и събитията придобиват различно лице и съдържание. Нерядко деформирани и преекспонирани от намесата на силните на деня от различни цветове. Или от един политически, но от различен спортен цвят. В този своеобразен спортно-политически паноптикум се нареждат Тодор Живков, Цола Драгойчева, Борис Велчев, Ангел Солаков, Иван Славков, Добри Джуров, Милко Балев, Стефан Софиянски, Георги Марков, Евгений Бакърджиев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Тодор Батков, Александър Томов, Бойко Борисов и т.н.

Тази книга е всичко друго, но не и суха статистика или безметежно, празнично четиво. Читателите имат възможност да се срещнат с необичайна трактовка на спорта като пресечна точка на емоции, страсти и обществени каузи, нерядко опорочавани от явни и скрити фактори от политиката, бизнеса и подземния свят. Георги Атанасов извежда формулата за органичната връзка между футбола и олигархията у нас след 10 ноември 1989 г. под неизбежната сянка на ДС. И търси обяснение за драмите на ЦСКА в обстоятелството, че тази институция бе етикирана като „вражеска" от приватизаторите на „демокрацията". За разлика от „вечния съперник" и „проекта" от Разград...

Забележителното на това увлекателно повествование е, че предлага по нещо и за „свои", и за "чужди". Не всички ще бъдат съгласни с автора, но едва ли ще останат безразлични. Полемичният подход дешифрира видимата и невидимата природа на футбола у нас като част от социалното битие на нацията. И търси мястото на ЦСКА, един вечно млад отбор на 70 години, оцелял в мътната стихия на Прехода благодарение на любовта и верността на своите привърженици.

Георги Атанасов доказва, че спортът е не само част от политиката, а самият е политика. И още как...

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg