Котаракът Франт и загадъчният остров.

За почитателите на Унки-Марлюнки и компания името Иван Раденков е добре познато. Наскоро обаче авторът на трилогията „Книги за татковци” и разказвач на малки „Истории от големия двор” зарадва и таткото, и детето в мен с нова, богато илюстрирана книга! „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (изд. „Enthusiast”), струва ми се, е най-смелото и амбициозно начинание в библиографията на Иван Раденков до момента, но едновременно с това е и най-успешното. И то далеч не само поради факта, че това не е обикновено приключение, а допълнена с диск книга-мюзикъл. Котаракът Франт спокойно може да засенчи своя колега с чизмите, а ако някой смее да се съмнява, то нека просто прочете днешното ни ревю!

 

product_1274

Не съм в състояние да представя главния герой на новата книга с по-добре подбрани думи от тези, на самия автор. Ето защо, тук давам думата на Иван Раденков:

„Дами и господа, предстои ви да чуете разказа за един благороден неблагодарник и възпитан калпазанин; един невероятен котарак, който беше ненадминат в хитрините, а си служеше достойно и с шпагата. Позволете да ви представя шампиона на карти, пропилял графската си титла заради една обещаваща ръка на бридж… златния медалист по танцова фехтовка… разточителния кавалер и ненадминат мечтател: Котаракът Франт!”

 01-1

След подобно слово, вече просто горях да се запозная с дългоопашатия и мустакат протагонист. И Франт наистина не разочарова. Котаракът на Иван Раденков е събрал в себе си черти на толкова много любими герои, като същевременно е една нова и ярка индивидуалност, написана със сърце и остроумие, в която аз като читател се влюбих почти веднага. Чаровник и чешит, аристократ и авантюрист, смелчага и самохвалко, ако искате да добиете представа що за котарак е Франт, то тогава представете си Д`Артанян и Барон Мюнхаузен, Тил Уленшпигел и Том Сойер, но събрани в едно! И с приятно мека козина и мъркащ акцент!

Capture.PNG

Представихте ли си? Хайде сега, добавете и един загадъчен остров… Е, не, ако ви опиша и него съвсем вече няма да е загадъчен, тъй че не се и надявайте. Остроумни диалози, много хумор и дръзки приключения превръщат историята в една от най-приятните и увлекателни детски книги от български автори, които съм чел от доста време насам.

Capture1.PNG

Ще ми се да спра със суперлативите до тук, защото направо започва да става подозрително, дали пък самият котарак Франт не е хакнал блога на „Книжни Криле” и да не си пише сам хвалебствено ревю… Но не би било честно! Защото още похвали трябват тук.

Capture2.PNG

Първата е за художника Виктор Паунов. Мисля, че няма да преувелича, ако го нарека жив класик на българската илюстрация. От Удхаус до Радичков, от Библията до Булгаков, Виктор Паунов е талант с индивидуален, разпознаваем и обичан от мен стил. Самата му работа по „Котаракът Франт и загадъчният остров“ е предостатъчна причина да си купите книгата.

Capture3.PNG

Адмирации и за Вокално-театрална формация „Врабчета“ с ръководител Катя Вучкова. Врабчетата съвсем не са се уплашили от присъствието на котарака и наистина се раздават в музикалните приключения на Франт, които ще имате удоволствието да чуете на диска, който е в комплект с книгата.

„Котаракът Франт и загадъчният остров“ определен не е за изпускане!

02-1

„Прочетох книгата с интерес и на един дъх (вероятно защото бях под вода и бях поел дълбоко дъх). Въпреки че не бих я категоризирал като научна литература, каквато предпочитам, книжката представя нелошо хрониката на нашите приключения в онези паметни дни. В тази връзка бих я препоръчал на всеки, който има време за губене.“

 Професор-доктор Рак фон Бонфон

Capture4.PNG

 ЗА АВТОРА

Писателят (и виден котарак по душа) Иван Раденков е горд баща на две палави момчета, които са неизчерпаемият му източник на вдъхновение. Способен е да превърне всеки аспект на живота в игра и да покори сърцето на всяко малко и голямо дете с историите си.

Винаги търси нови начини да съчетае седемте изкуства и в тази връзка книжките му понякога имат и картинки, и музика (за справка виж поредиците „Книги за татковци“ и „Истории от големия двор“).

Котаракът Франт е първият герой, който успя да убеди Иван да адаптира историята му и в музикална пиеса. В крайна сметка и двамата останаха доволни от решението.

 Книгата на сайта на изд. „Enthusiast” – http://bookstore.enthusiast.bg/product/684/kotarakat-frant-i-zagadachniat-ostrov.html

Capture5.PNG

 

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg