"Щъркелиада” от Николай Стоянов

Aко все още не сте имали щастието да зърнете щъркел и да свалите мартеничките, то днес ще ви разкажем за една прекрасна книжка, чрез която веднага ще се срещнете с предвестниците на пролетта! „Щъркелиада” (изд. „Enthusiast”) е римувана приказка от карловския писател Николай Стоянов, разказваща за живота и приключенията на птиците, които са се превърнали в символ на новия живот, завръщането у дома и силата на семейството.
 
Всяка пролет Жан и неговото семейство доверчиво изграждатгнездата си на покривите на домовете в малко планинско село. Други негови приятели пък се установяват на училищния покрив, за да научат нещичко от уроците. Но едва ли някой от тях би открил своя път през въздушния простор без наставленията на Родриго – ръководителя на щъркелите. Неговите изчисления и познания за звездите и луната помагат на ятото да отлети към топлите страни. А когато зимата дойде неочаквано, подслон се намира при добрите съседи – хората.

Много са щъркелите из Розовата долина и често ги наблюдавам докато съм на път. Присъствието им придава топлина и уют дори на неугледните малки гари и запустяващите селца. Затова много се зарадвах и на илюстрирана и римувана книга, посветена именно на щъркелите. Книжката ми сгря сърцето от самото начало. А и много ми допадна присъствието на един не-щърковски, а съвсем човешки герой в приказката – „чичкото Иван Петров, кантонер на гара Бов”. Ето, сега вече се почувствах в тази история съвсем като у дома си! Римите на Николай Стоянов бяха уловили частица тъкмо от онова, което така много обичам при пътуванията до село – ритмичното тракане на влака, топлите слънчеви лъчи и приветливото и грациозно присъствие на щъркелите на някоя малка гара, където времето сякаш е спряло.

А когато разбрах, че авторът е от Карлово, мече бях сигурна – Николай Стоянов сто на сто е почерпил вдъхновение от прекрасни мигове като завръщането на ятата от юг или появата на първите малки, подаващи клюнове от гнездата. Оказа се, че предположението ми не е било далеч от истината. Ето какво споделя писателят за раждането на книгата:
„Обещах лесно, но задачата се оказа трудна. Трябваше да намеря сюжет, героите на който да са по-различни от мечоците, ежковците, феите, червените шапчици, крадливите свраки, хитрите лисани, кум-вълчановците, бабките-жабки – всичките, така добре пресъздадени от по-стари или по-млади талантливи автори. Докато през есента, на връщане от най-южната точка на морския ни бряг, дочух нежен шум от плясък на криле и когато вдигнах глава, видях бяла щъркелова армада, която бе полетяла вече към по-топлите страни. Подредени в изряден строй птиците изпълваха сякаш цялото небе; към тях от различни посоки се присъединяваха с красиви спирали и ятата от крайбрежието. Гледката беше божествена. Но отлитането на птиците ми напомни, че две от моите внучета, трябваше ден-два по-късно да се върнат и те като щъркелчетата към далечната държава, в която живееха… И ето така – между красотата и тъгата – се роди идеята за „Щъркелиада“.

При все, че има двуцифрено число заглавия в библиографията си, това е първата книга на писателя, насочена към децата. Издадена е след като е отличена от Министерството на културата по програмата „Помощ за книгата“ в направление „Литература за деца и юноши“. Сладкодумните и сърдечни куплети на Николай Стоянов, съчетани с изключително нежните илюстрации на художничката Светла Георгиева превръщат „Щъркелиада” в един от най-прекрасните пролетни подаръци за децата.
Книголюба

Още за книгата: http://enthusiast.bg/bg/book/401
НИКОЛАЙ СТОЯНОВ (роден през 1948 г. в гр. Карлово) е автор на петнайсет книги с проза, между които сборниците с разкази и новели „Нощна връзка“, „Квартални хроники“, „Книга без корици“, „Транзитна виза“, „Френската стая“, „Есенни новели“. По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма. Написал е и множество радиопиеси. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно. Книги на Николай Стоянов са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония. Основател е и председател на Международната фондация „Балканика“, която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като „Балканския Нобел“. Носител е на „Вазовата награда“, на „Европейската награда за поетична проза“, както и на наградата „Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg