ПОДАРЯВАМЕ ВИ ПЪРВИЯ ТОМ С АНДЕРСЕНОВИ ПРИКАЗКИ

Здравейте, приятели! Печелившита участничка, която ще получи като подарък първия том „Събрани приказки и разкази“​​ на Ханс Кристиан Андерсен е:

1. Гергана Големанова

.......................................................................................................................................................................

Снежната кралица, Палечка, Малката русалка, Оловният войник, Малката кибритопродавачка и компания са отново тук. По един непознат и различен начин приказният свят на Андерсен се завръща с първия том „Събрани приказки и разкази“, издание на „Ентусиаст“. Една от вас ще има радостта да включи тази красива книга в личната си библиотека, а за да участвате в играта, е необходимо да се регистрирате в нашия Клуб на момичетата.

Любопитното е, че всъщност малко от нас знаят как звучат истинските Андерсенови приказки. Макар да са публикувани и препубликувани десетки пъти, тези творби не са издавани в директен превод от датски допреди малко повече от 20 години. До този извод стига преводачът Петър Милков Петров, докато разглежда къщата музей на Андерсен в родния му град Оденсе. Там били наредени книги на Андерсен на 125 езика. Имало и няколко български издания, но всички преведени и адаптирани през други езици: от руски, немски, френски, английски. Ето защо в средата на 90-те години Петров превежда текстовете и публикува събраните 156 приказки и разкази на Андерсен в издание, което днес е библиографска рядкост.

Новият сборник на „Ентусиаст“ събира 45 приказки и разкази, а останалите предстои да бъдат поместени в два тома, които ще излязат през 2018 г. Освен превода на оригиналните творби книгата съдържа и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първият художник, поел нелеката мисия да създаде рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки. В тома e поместена и откритата през 2012 г. в Държавния архив на Кралство Дания приказка „Лоената свещ“, датираща от времето на ученическите години на писателя.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg